Τι σήμερα τι αύριο τι τώρα

Oct 29 2016

Τι σήμερα τι αύριο τι τώρα

Η Μαρίκα Νίνου τραγουδά Τι σήμερα τι αύριο τι τώρα, ένα από τα πιο γνωστά τραγούδια χωρισμού που έχει γράψει ο Βασίλης Τσιτσάνης.

Το τραγούδι Τι σήμερα τι αύριο τι τώρα είναι ένα από τα πιο γνωστά και αγαπημένα λαικά τραγούδια, που αποτέλεσε τραγούδι χωρισμού και για τον ίδιο τον Τσιτσάνη και τη Μαρίκα Νίνου.

Η σχέση Τσιτσάνη – Νίνου

Στις αρχές της δεκαετίας του 1950 ο Τσιτσάνης και η Νίνου έγιναν και ζευγάρι στη ζωή παρά το γεγονός ότι ήταν παντρεμένος.  Η Νίνου φαίνεται ότι προσπαθούσε να  τον αποτραβήξει από την γυναίκα του, αλλά εκείνος δεν ήθελε με κανέναν τρόπο να αφήσει την οικογένεια του.

Για τον Τσιτσάνη η σχέση είχε ημερομηνία λήξης, ενώ η Νίνου ενεργούσε σαν να παρέκαμπτε τον Τσιτσάνη ακόμα και στα επαγγελματικά τους.

Ο Τσιτσάνης είχε αρχίσει να ηχογραφεί τα καινούργια του τραγούδια με τη Νίνου και οι επιτυχίες διαδέχονταν η μια την άλλη. Η Νίνου κάποια στιγμή άρχισε να ζητά αποκλειστικότητα και στα τραγούδια, ενώ ο Τσιτσάνης προσπαθούσε να της εξηγήσει ότι δεν μπορεί να τραγουδά τα πάντα.

Το Μάρτιο του 1954 ο Τσιτσάνης έδωσε στην Νίνου να πει ένα τραγούδι που λεγόταν Τι σήμερα, τι αύριο, τι τώρα. Η Νίνου κατάλαβε οτι οι στίχοι απευθύνονταν σε εκείνη, και ήταν τέτοια η θλίψη της που δεν μπόρεσε να το ηχογραφήσει εκείνη τη στιγμή.  Η ηχογράφηση έγινε λίγο αργότερα.

Οι πρωτότυποι στίχοι του τραγουδιού γράφτηκαν από τον Γεράσιμο Τσάκαλο κατόπιν παραγγελίας του Τσιτσάνη, ο οποίος έκανε τις τελικές διορθώσεις.

 

Τι σήμερα τι αύριο τι τώρα – Μαρίκα Νίνου, στιχοι

Τι σήμερα τι αύριο τι τώρα
ας καθαρίσουμε μια ώρα αρχύτερα
του χωρισμού μας έφτασε η ώρα
μπορεί και για τους δυο να ‘ναι καλύτερα
ας καθαρίσουμε μια ώρα αρχύτερα

Τι σήμερα τι αύριο τι τώρα
κι αν περιμένουμε τι θα κερδίσουμε
αφού η γκρίνια ξέσπασε σαν μπόρα
στο δρόμο αυτό κι οι δυο θα δυστυχήσουμε
κι αν περιμένουμε τι θα κερδίσουμε

Τι σήμερα τι αύριο τι τώρα
αφού δε γίνεται μαζί να ζήσουμε
κι αφού μας πήρε πια η κατηφόρα
καλύτερα από τώρα να χωρίσουμε
αφού δε γίνεται μαζί να ζήσουμε

 

 

X