Οι καλύτερες ταινίες του 2014 σύμφωνα με τη Guardian (UK chart)

Dec 14 2014

Οι καλύτερες ταινίες του 2014 σύμφωνα με τη Guardian (UK chart)

10. Mr. Turner


Η ταινία του Mike Leigh, με πρωταγωνιστή τον Timothy Spall, είναι εμπνευσμένη από τη ζωή του ζωγράφου William Turner.


9. The Lego movie

Σκηνοθετημένη από τους Phil Lord και Chris Miller. Σουρεαλισμός, αυθεντικότητα, εντυπωσιακά σκηνικά και ιστορίες που θυμίζουν τα παιδικά χρόνια.

8. Ida

Σκηνοθετημένο από τον Paweł Pawlikowski, η ταινία Ida διαδραματίζεται στην Πολωνία το 1962. Η Άννα, μια ορφανή μαθητευόμενη καλόγρια, μεγαλώνει στο μοναστήρι. Όταν πια έχει έρθει ο καιρός να ορκιστεί καλόγρια, η ηγουμένη την ενημερώνει ότι πρώτα θα πρέπει να συναντήσει το μόνο εν ζωή συγγενικό της πρόσωπο, τη θεία της Γουάντα. Η αδερφή της μητέρας της, με την οποία είναι εκ διαμέτρου αντίθετη, της αποκαλύπτει ότι είναι Εβραία και ότι το πραγματικό της όνομα είναι Ίντα. Οι δύο γυναίκες ξεκινούν μαζί ένα ταξίδι αναζήτησης της αλήθειας για την οικογένειά τους, με σκοπό να ανακαλύψουν ποιες είναι και πού ανήκουν πραγματικά.

7. Deux jours une nuit 


Η Σαντρά έχει ένα σαββατοκύριακο να πείσει τους εργάτες συναδέλφους της να αλλάξουν γνώμη και να αποποιηθούν το μπόνους τους, όρο τον οποίο έχει θέσει η εργοδοσία ώστε να μη χάσει τη δουλειά της εκείνη. Η συγκινητικότερη ταινία των Νταρντέν είναι ένα καίρια λιτό, ευθύβολο και απόλυτα επείγον κοινωνικό δράμα με μια αφοπλιστική Μαριόν Κοτιγιάρ.

6. 12 years a slave

Ο Σόλομον Νόρθαπ είναι ένας Αφροαμερικανός οικογενειάρχης ο οποίος ζει ελεύθερος στην προεμφυλιακή Νέα Υόρκη. Θα απαχθεί όμως από δουλεμπόρους και θα πουληθεί ως σκλάβος σε μια φυτεία του Νότου χωρίς να μπορεί να αποδείξει την αληθινή του ταυτότητα. Ρεαλιστικό και σκληρό για τα χολιγουντιανά δεδομένα αντιρατσιστικό δράμα που βασίζεται σε αληθινή ιστορία.

5. Nightcrawler

Μέχρι πού θα έφτανες για το Αμερικανικό όνειρο; Ο Λου Μπλουμ (Τζέικ Τζίλενχαλ) ψάχνει απελπισμένος για δουλειά, ώσπου ανακαλύπτει τον “υπόγειο” και εφήμερο κόσμο του αστυνομικού ρεπορτάζ στο Λος Άντζελες. Ο υποψήφιος για Όσκαρ Τζέικ Τζίλενχαλ, σε μία από τις πιο δυνατές του ερμηνείες, στο σκηνοθετικό ντεμπούτο του Νταν Γκίλροϊ.

4. Inside Llewyn Davis


Στο νεοϋορκέζικο Γκρίνουιτς Βίλατζ του 1961 ο Λιούιν Ντέιβις προσπαθεί να επιβιώσει ως φολκ/ροκ τραγουδοποιός σε μια αλά «Μπάρτον Φινκ» σουρεαλιστική μαύρη σάτιρα-υπαρξιακή οδύσσεια, η οποία κέρδισε το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής στις Κάνες και τρεις υποψηφιότητες για Χρυσή Σφαίρα.

3. Leviathan

Μεγάλη έκπληξη προκαλεί η ρωσική υποψηφιότητα για Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας. Η Μόσχα αποφάσισε να στείλει την ταινία Leviathan του Αντρέι Ζβιάγκιντσεφ, η οποία ασκεί κριτική στην κυβερνητική ελίτ της χώρας. Η ταινία συμμετείχε στο διαγωνιστικό τμήμα των Καννών και απέσπασε διθυραμβικές κριτικές.



2. Boyhood

Ο κεντρικός χαραχτήρας, Mason (Ellar Coltrane), μεγαλώνει κυριολεκτικά μπροστά στα μάτια μας αφού τον γνωρίζουμε στην ηλικία των 6 ετών και τον ακολουθούμε στο πέρασμά του από την παιδική ηλικία στην εφηβεία και, τέλος, στην ενηλικίωση. Μέσα σε αυτά τα 12 χρόνια παρατηρούμε την πορεία ολόκληρης της οικογένειάς του.Η ταινία αυτή είναι ο αθόρυβος θρίαμβος του Ρίτσαρντ Λικνλέϊτερ.

1. Under the skin


Μια εξωγήινη οντότητα, με τη μορφή μιας γοητευτικής νέας γυναίκας, περιφέρεται στην επαρχιακή Σκοτία και αναζητά τα θύματά της σε μοναχικούς άντρες.Ο στιλίστας δημιουργός του «Ερωτικού Κτήνους» και μια ερμηνευτικά τολμηρή Σκάρλετ Γιόχανσον αφηγούνται μια μελαγχολική ιστορία ενηλικίωσης σαν ένα υποβλητικά σκηνοθετημένο, αλλά ψυχρό κι εγκεφαλικό sci fi θρίλερ.

Πηγή:
http://www.theguardian.com/film/2014/dec/12/top-10-films-of-2014-complete-uk-chart

X