Σαν σημερα | 11 Ιουλιου

july, 2018

11julAll DayΣαν σημερα | 11 Ιουλιου

more

ΓΕΓΟΝΟΤΑ

1937: Ο μεγάλος Αμερικανός συνθέτης και πιανίστας George Gershwin (Jacob Gershowitz 1898-1937) απεβίωσε σε ηλικία 38 ετών στο νοσοκομείο Cedars of Lebanon στο Μπέβερλι Χιλς της Καλιφόρνια μετά από εγχείρηση για την αφαίρεση όγκου στον εγκέφαλο. Έγραψε μουσική για μιούζικαλ, όπερα, κλασική μουσική και τραγούδια, αρκετά από τα οποία έγιναν κλασικά. Πολλοί μεγάλοι καλλιτέχνες ηχογράφησαν συνθέσεις του, όπως οι Fred Astaire, Louis Armstrong, Dean Martin, Al Jolson, Bobby Darin, Janis Joplin, John Coltrane, Frank Sinatra, Billie Holiday, Ella Fitzgerald, Sam Cooke, Diana Ross, Miles Davis, Herbie Hancock, Nina Simone κ.α. Δημοφιλής συνθέσεις του: “I Loves You Porgy”, “Let’s Call the Whole Thing Off”, “They Can’t Take That Away from Me” και φυσικά το “Summertime”.

1957: Ο Βρετανός τραγουδιστής και μουσικός, μέλος του συγκροτήματος Bauhaus, Peter Murphy (Peter John Murphy) γεννήθηκε στο Νορθάμπτον της Αγγλίας. Είναι γνωστός και ως “the Godfather of Goth”. Το γκρουπ διαλύθηκε το 1983 για να επανενωθεί και πάλι το 1998. Έχει κυκλοφορήσει πέντε στούντιο άλμπουμ με το συγκρότημα και εννέα σόλο άλμπουμ. Δημοφιλή τραγούδια του: “Bela Lugosi’s Dead”, “Kick in the Eye”, “Spirit” κ.α.

1959: Ο Αμερικανός κιθαρίστας και τραγουδοποιός Richie Sambora (Richard Stephen Sambora) γεννήθηκε στο Περθ Αμπόι του Νιου Τζέρσεϊ. Είναι δημοφιλής για την συμμετοχή του στο rock συγκρότημα Bon Jovi από το 1983 μέχρι και σήμερα. Το όνομα του γράφτηκε στο UK Music Hall of Fame το 2006 και στο Songwriters Hall of Fame το 2009. Μαζί με το συγκρότημα έχει κυκλοφορήσει έντεκα στούντιο άλμπουμ και δύο στην παράλληλη σόλο καριέρα του: “Stranger in This Town” (1991) και “Undiscovered Soul” (1998). Το περιοδικό Time τον έχει κατατάξει ως ένα από τους καλύτερους κιθαρίστες όλων των εποχών.

1959: Η Αμερικανίδα τραγουδίστρια, τραγουδοποιός και μουσικός Suzanne Vega (Suzanne Nadine Peck) γεννήθηκε στη Σάντα Μόνικα της Καλιφόρνια. Έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής με την κυκλοφορία του δεύτερου άλμπουμ της με τίτλο “Solitude Satnding” το 1987. Δημοφιλή τραγούδια της: “Luka” και “Tom’s Diner”.

1969: Κυκλοφορεί στη Μεγάλη Βρετανία το τραγούδι του David Bowie με τίτλο “Space Oddity”. Θα είναι μέρος του ομότιτλου άλμπουμ που θα κυκλοφορήσει στις 7 Νοεμβρίου του 1969. Το τραγούδι κυκλοφόρησε βιαστικά από την δισκογραφική του εταιρεία, με σκοπό να είναι κοντά στην αναμενόμενη προσελήνωση του Apollo 11 (20/07/69).

1981: Οι The Specials βρίσκονται για δεύτερη και τελευταία φορά στην πρώτη θέση των Βρετανικών Singles Chart με το τραγούδι “Ghost Town”. Το τραγούδι ήταν εμπνευσμένο από την εικόνα των δρόμων της Γλασκώβης του 1980, όπως την είχε αποτυπώσει ο κιμπορντίστας και ιδρυτικό μέλος της μπάντας Jerry Dammers, με τις ηλικιωμένες γυναίκες να πουλούν τα υπάρχοντά τους για να ζήσουν.

X