Σαν σημερα | 12 Μαρτιου

march, 2021

12marAll DayΣαν σημερα | 12 Μαρτιου

more

ΓΕΓΟΝΟΤΑ

1946: Η Αμερικανίδα ηθοποιός και τραγουδίστρια Liza Minnelli (Liza May Minnelli) γεννήθηκε στο Χόλιγουντ του Λος Άντζελες της Καλιφόρνια. Από μικρή έζησε από κοντά την βιομηχανία του θεάματος μιας και η μητέρας της ήταν η βραβευμένη με Όσκαρ και Grammy ηθοποιός και τραγουδίστρια Judy Garland. Άρχισε να παίζει επαγγελματικά στο θέατρο σε ηλικία δεκαεπτά ετών. Δύο χρόνια αργότερα έγινε η νεότερη γυναίκα ηθοποιός που κέρδισε Tony Award για τον πρωταγωνιστικό της ρόλο στο μιούζικαλ “Flora the Red Menace“. Την ίδια εποχή, άρχισε να τραγουδά σε νυχτερινά κλαμπ σε Λας Βέγκας, Λος Άντζελες και Σικάγο. Η μεγάλη της επιτυχία της έφερε ένα συμβόλαιο με την Capitol Records και το 1964 κυκλοφόρησε το πρώτο της άλμπουμ με τίτλο “Liza! Liza!“. Η μεγάλη διάκριση ήρθε το 1972 με την συμμετοχή της στην ταινία μιούζικαλ “Cabaret“, για την  οποία κέρδισε το βραβείο Όσκαρ “Best Actress“. Στα τέλη της δεκαετίας του ’70 αντιμετώπισε πολλά προβλήματα με την υγεία της λόγω αλκοολισμού και ναρκωτικών. Το 1990 τιμήθηκε με το βραβείο Grammy Legend Award για την συνολική προσφορά της στην μουσική βιομηχανία. Το 2000 οι γιατροί της διέγνωσαν εγκεφαλίτιδα και προέβλεψαν πως θα περάσει την υπόλοιπη ζωή της σε αναπηρική καρέκλα. Εκείνη όμως δεν το έβαλε ποτέ κάτω… Την τελευταία δεκαετία έχει πρωταγωνιστήσει σε μιούζικαλ, τηλεοπτικές σειρές και θεατρικές παραστάσεις αποδεικνύοντας την αγάπη της για τη ζωή.

1955: Ο Αμερικανός τρομπετίστας και συνθέτης της jazz Charlie Parker (Charles Parker Jr. 1920-1955), γνωστός και ως Bird ή Yardbird, απεβίωσε σε ηλικία 34 ετών σε νοσοκομείο της Νέας Υόρκης από πνευμονία και αιμορραγικό έλκος. Θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους σαξοφωνίστες και ο άνθρωπος που βοήθησε την γέννηση της bebop jazz. Το 1984 του απονεμήθηκε το βραβείο Grammy “Lifetime Achievement” για την μεγάλη του προσφορά στην μουσική. Το όνομα του γράφτηκε στο Big Band and Jazz Hall of Fame το 1979.

1969: Ο Βρετανός μουσικός, τραγουδιστής και τραγουδοποιός Graham Coxon (Graham Leslie Coxon) γεννήθηκε στο Rinteln της δυτικής Γερμανίας και μεγάλωσε στο Κόλτσεστερ της Αγγλίας. Υπήρξε κιθαρίστας και ιδρυτικό μέλος του Βρετανικού συγκροτήματος Blur και θεωρείται ένα από τα σημαντικά στελέχη του συγκροτήματος. Εκτός από τα βασικά καθήκοντα του στην κιθάρα συμμετείχε στα φωνητικά και στην συγγραφή τραγουδιών, δάνεισε την φωνή του στο τραγούδι επιτυχία “Coffee and TV” από το έκτο άλμπουμ του συγκροτήματος με τίτλο “13“. Γνώρισε επιτυχία με το γκρουπ την δεκαετία του ’90 και το 2002 λίγο πριν την διάλυση του συγκροτήματος ακολούθησε τον δικό του δρόμο, μετά από διαφωνία που είχε με τον τραγουδιστή Damon Albarn (Blur, Gorillaz). Από το 1998 έχει κυκλοφορήσει οκτώ προσωπικά άλμπουμ και έχει συνεργαστεί με καλλιτέχνες όπως Paul Weller, Pete Doherty κ.α. Συνάδελφοι του όπως οι Jonny Greenwood (Radiohead) και Noel Gallagher (ex-Oasis) τον έχουν χαρακτηρίσει ως έναν από τους πιο χαρισματικούς κιθαρίστες της γενιάς του. Στα τέλη του 2008 βρέθηκε και πάλι με τους Blur και το 2009 πραγματοποίησε μαζί τους μια σειρά συναυλιών στη Μεγάλη Βρετανία. Το 2010 μετά από ψηφοφορία του BBC βρέθηκε στη 15η θέση της λίστας “Greatest guitarist of the last 30 years“.

1991: Οι R.E.M. κυκλοφορούν το έβδομο στούντιο άλμπουμ τους με τίτλο “Out Of Time“. Είναι το πρώτο άλμπουμ του συγκροτήματος που θα ανέβει στο Νο1 στην Αμερική αλλά και στη Μεγάλη Βρετανία. Θεωρείται το πιο εμπορικό άλμπουμ του συγκροτήματος και εκείνο που τους έκανε να αναδειχτούν παγκοσμίως. Οι πωλήσεις του παγκοσμίως ξεπερνούν τα δέκα οκτώ εκατομμύρια αντίτυπα. Μεγάλες επιτυχίες του άλμπουμ τα τραγούδια: “Losing My Religion“, “Shiny Happy People” κ.α. Το Φεβρουάριο του 1992 στην 34η τελετή απονομής των Grammy Awards οι R.E.M. κέρδισαν στις τρεις από τις έξι κατηγορίες για τις οποίες είχαν προταθεί. Για το άλμπουμ κέρδισαν το βραβεία “Best Alternative Music Album” και για το τραγούδι “Losing My Religion” τα “Best Music Video – Short Form” και “Best Pop Performance by a Duo or Group with Vocal“.

2003: Η Κινεζική κυβέρνηση ανακοινώνει στους The Rolling Stones ότι στις συναυλίες που θα δώσουν σε Σαγκάη και Πεκίνο τον Απρίλιο, θα πρέπει να αφαιρέσουν από το πρόγραμμα τους τα τραγούδια “Brown Sugar“, “Honky Tonk Women“, “Beast of Burden” και “Let’s Spend the Night Together” με την αιτιολογία ότι δεν ταιριάζουν στην κουλτούρα του έθνους.

X