Σαν σημερα |17 Μαρτιου

march, 2021

17marAll DayΣαν σημερα |17 Μαρτιου

more

ΓΕΓΟΝΟΤΑ

1919: Ο μεγάλος Αμερικανός τραγουδιστής, τραγουδοποιός και πιανίστας Nat King Cole (Nathaniel Adams Coles 1919-1965) γεννήθηκε στο Μοντγκόμερι της Αλαμπάμα. Γνωστές επιτυχίες του τα τραγούδια “Nature Boy” (1948), “Mona Lisa” (1950), “Too Young” (1951) “Unforgettable” (1951) και “When I Fall in Love” (1964). Το 1990 τιμήθηκε με το βραβείο Grammy “Lifetime Achievement” για την συνολική του προσφορά στη μουσική. Το όνομα του γράφτηκε στο Alabama Music Hall of Fame και στο Alabama Jazz Hall of Fame. Θεωρείται μια από τις μεγαλύτερες μουσικές προσωπικότητες της Αμερικής και ένας από τους πρωτοπόρους jazz πιανίστες της εποχής του.

1957: Ο Elvis Presley αγοράζει την έπαυλη Graceland για το ποσό των εκατό χιλιάδων δολαρίων. Λίγα χρόνια μετά τον θάνατο του, το 1982 θα ανοίξει τις πόρτες του για το κοινό. Κάθε χρόνο θα δέχεται πάνω από πεντακόσιες χιλιάδες επισκέπτες.

1967: Ο Αμερικανός τραγουδιστής, τραγουδοποιός και μουσικός Billy Corgan (William Patrick Corgan Jr.) γεννήθηκε στο Ελκ Γκροβ Βίλατζ του Ιλινόις. Το 1988 παρέα με τον κιθαρίστα James Iha δημιούργησαν το συγκρότημα The Smashing Pumpkins και τα χρόνια που ακολούθησαν γνώρισαν επιτυχία με τραγούδια όπως τα “Ava Adore“, “Today“, “Disarm“, “Tonight, Tonight” και “Bullet with Butterfly Wings” για το οποίο κέρδισαν το βραβείο Grammy “Best Hard Rock Performance“. Το 2006 μετά από έξι χρόνια “χωρισμού”, το συγκρότημα επανήλθε στην ενεργό δράση. Ο Corgan έχει γράψει μουσική για ταινίες όπως “Ransom” (1996), “Stigmata” (1999), “Spun” (2002) κ.α.

1986: Κυκλοφορεί το πέμπτο στούντιο άλμπουμ του Βρετανικού συγκροτήματος Depeche Mode με τίτλο “Black Celebration“. Εκείνη την εποχή το άλμπουμ δεν γνώρισε την ανάλογη εμπορική επιτυχία με το προηγούμενο “Some Great Reward” (1984). Όλα τα τραγούδια είναι γραμμένα από τον Martin Gore, εκτός του “Black Day” το οποίο γράφτηκε από τους Alan Wilder, τον παραγωγό Daniel Miller και τον Gore. Την ίδια χρονιά το τραγούδι “But Not Tonight” χρησιμοποιήθηκε στο soundtrack της Αμερικάνικης ταινίας “Modern Girls“. Τραγούδια που ξεχώρισαν ήταν τα “Stripped“, “A Question of Lust“, “A Question of Time” κ.α. Το “Black Celebration” είναι το άλμπουμ των Depeche Mode με τα περισσότερα τραγούδια ερμηνευμένα από τον Martin Gore (πέντε), τα υπόλοιπα από τον βασικό τραγουδιστή, Dave Gahan. Είναι το μόνο άλμπουμ των Depeche Mode που περιέχει ομώνυμο τραγούδι. Ωστόσο τρία τους άλμπουμ έχουν πάρει το όνομά τους από στίχους τραγουδιών που περιείχαν: “Construction Time Again“, “Some Great Reward” και “Playing the Angel“. Επίσης είναι το τελευταίο άλμπουμ που το εξώφυλλό του είναι μια δημιουργία του φωτογράφου Brian Griffin. Επανακυκλοφόρησε το 2007 σε ειδική έκδοση με bonus DVD.

1988: Ο Έλληνας τραγουδιστής, τραγουδοποιός και συνθέτης Νικόλας Άσιμος (Νικόλας Ασημόπουλος 1949-1988) βρέθηκε κρεμασμένος στο σπίτι του στην Αθήνα. Ήταν 39 ετών. Ακολουθώντας τον αντισυμβατικό τρόπο ζωής που είχε επιλέξει, ηχογραφούσε τα τραγούδια του και ύστερα τα πουλούσε σε “παράνομες κασέτες” – όπως τις είχε ονομάσει ο ίδιος. Το 1982 κυκλοφόρησε τον πρώτο του άλμπουμ “Ο Ξαναπές” στο οποίο συμμετείχαν η Χάρις Αλεξίου στο τραγούδι “Το παπάκι” και ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου στο “Πιάστηκα σκοινί κορδόνι“. Το 1985 συμμετείχε στο δίσκο του Βασίλη Παπακωνσταντίνου με τίτλο “Χαιρετίσματα” με πέντε τραγούδια, μεταξύ αυτών τα “Αγαπάω κι αδιαφορώ“, “Ο σάλιαγκας κι ο μάλιαγκας” και “Θα ‘ρθω να σε βρω“. Μετά το θάνατο του έκαναν την εμφάνιση τους τραγούδια του όπως τα “Μπαγάσας“, “Στο φαλημέντο του κόσμου“, “Δεν θέλω καρδιά μου να κλαις“, “Εγώ με τις ιδέες μου” κ.α.

X