Σαν σημερα | 18 Ιουλιου

july, 2021

18julAll DayΣαν σημερα | 18 Ιουλιου

more

ΓΕΓΟΝΟΤΑ

1929: Ο Αμερικανός τραγουδιστής, τραγουδοποιός και μουσικός Screamin’ Jay Hawkins (Jalacy Hawkins 1929-2000) γεννήθηκε στο Κλίβελαντ του Οχάιο. Ήταν γνωστός κυρίως για την δυνατή φωνή του, τις άγριες θεατρικές εκτελέσεις των τραγουδιών και τα μακάβρια σκηνικά και αξεσουάρ που χρησιμοποιούσε στις εμφανίσεις του. Μεγάλη του επιτυχία το τραγούδι “I Put a Spell on You” το 1956, το οποίο γράφτηκε στη λίστα του Rock and Roll Hall of Fame “The 500 Songs that Shaped Rock and Roll”. Παρόλο που δεν γνώρισε μεγάλες επιτυχίες με τα τραγούδια που ηχογράφησε, το τραγούδι αυτό του εξασφάλισε μια “σταθερή” καριέρα για πολλά χρόνια.

1963: Οι The Beatles ηχογραφούν το τραγούδι “Money (That’s What I Want)”. Πρωτοηχογραφήθηκε από τον Barrett Strong το 1959. Τα επόμενα χρόνια εκτός από τα σκαθάρια θα το τραγουδήσουν καλλιτέχνες όπως οι Buddy Guy, The Rolling Stones, The Who, Led Zeppelin, The Doors, Ike & Tina Turner κ.α.

1964: Στην πρώτη θέση των Βρετανικών Singles Chart βρίσκονται οι The Rolling Stones και το τραγούδι “It’s All Over Now”. Θα είναι το πρώτο No 1 του συγκροτήματος. Αρχικά ηχογραφήθηκε από το R&B συγκρότημα The Valentinos.

1975: Στο Lyceum Theater του Λονδίνου, οι Bob Marley & the Wailers δίνουν την πρώτη από τις δύο προγραμματισμένες παραστάσεις τους οι οποίες θα ηχογραφηθούν και θα κυκλοφορήσουν στις 5 Δεκεμβρίου του 1975 με τίτλο “Live!”. Στο άλμπουμ συμπεριλαμβάνονται δημοφιλή τραγούδια όπως τα “No Woman, No Cry”, “I Shot The Sheriff” και “Get Up, Stand Up”.

1988: Η Γερμανίδα συνθέτης, τραγουδίστρια, μοντέλο και ηθοποιός Nico (Christa Päffgen 1938-1988) απεβίωσε σε ηλικία 49 ετών από εγκεφαλική αιμορραγία κατά τη διάρκεια διακοπών με το γιο της στην Ίμπιζα της Ισπανίας. Την ώρα που έκανε ποδήλατο έπαθε καρδιακή προσβολή και πέφτοντας χτύπησε το κεφάλι της. Την βρήκε αναίσθητη ένας ταξιτζής, ο οποίος την μετέφερε σε τοπικό νοσοκομείο όπου και απεβίωσε ώρες αργότερα. Ήταν δημοφιλής για την συνεργασία της με το συγκρότημα The Velvet Underground. Πήρε μέρος σε αρκετές ταινίες, μεταξύ αυτών “La Dolce Vita” του Federico Fellini και “Chelsea Girls” του Andy Warhol. Υπήρξε επιρροή για πολλούς καλλιτέχνες όπως οι Siouxsie and the Banshees, Bauhaus, Stevie Nicks, Patti Smith, Morrissey, Björk κ.α.

X