Σαν σημερα | 2 Μαρτιου

march, 2021

2marAll DayΣαν σημερα | 2 Μαρτιου

more

ΓΕΓΟΝΟΤΑ

1942: Ο Αμερικανός τραγουδιστής, τραγουδοποιός και μουσικός Lou Reed (Lewis Allan Reed) γεννήθηκε στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης. Υπήρξε μέλος του συγκροτήματος The Velvet Underground αλλά από το 1970 ακολούθησε και επιτυχημένη σόλο καριέρα. Το 1972 με την κυκλοφορία του άλμπουμ “Transformer“, σε παραγωγή των David Bowie και Mick Ronson, έβγαλε επιτυχίες όπως τα “Perfect Day” και “Walk on the Wild Side“.

1948: Ο Ιρλανδός rock κιθαρίστας, τραγουδιστής και τραγουδοποιός Rory Gallagher (William Rory Gallagher 1948-1995) γεννήθηκε στο Μπαλισανον της Ιρλανδίας. Άρχισε να μαθαίνει κιθάρα από τα σχολικά του χρόνια, αγαπούσε και έπαιζε τραγούδια των Buddy Holly και Eddie Cochran. Αργότερα ανακάλυψε την blues μουσική μέσα από τα τραγούδια του Muddy Waters και πειραματίστηκε με διάφορα στυλ. Τον Αύγουστο του 1966 δημιούργησε το συγκρότημα Taste. Σε μια από τις εμφανίσεις τους το 1970 στο Isle of Wight Festival ήταν δίπλα στους Jimi Hendrix και The Who. Την ίδια χρονιά και ενώ το συγκρότημα περιόδευε στην Ευρώπη, ο Gallagher αποφάσισε να διαλύσει την μπάντα για να ακολουθήσει σόλο καριέρα. Δημοφιλή τραγούδια του: “Tattoo’d Lady“, “Let Me In“, “Do You Read Me“, “Shadow Play“, “Moonchild” κ.α. Θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους κιθαρίστες της γενιάς του.

1962: Ο Αμερικανός μουσικός, τραγουδιστής, τραγουδοποιός και ηθοποιός Jon Bon Jovi (John Francis Bongiovi, Jr.) γεννήθηκε στο Περθ Αμπόι του Νιού Τζέρσι. Γνώρισε επιτυχία με το συγκρότημα Bon Jovi με τραγούδια όπως τα “You Give Love A Bad Name“, “Livin’ on a Prayer“, “Bad Medicine“, “Keep the Faith“, “It’s My Life” κ.α. Οι πωλήσεις των άλμπουμ με το συγκρότημα και χωρίς, ξεπερνούν τα εκατόν τριάντα εκατομμύρια αντίτυπα. Έχουν κερδίσει είκοσι επτά βραβεία μεταξύ αυτών το 1986 το American Music Award “Best Pop/Rock Band, Duo or Group” και το 2006 το Grammy Award “Best Country Vocal Collaboration” για το τραγούδι “Who Says You Can’t Go Home?“.

1977: Ο Βρετανός τραγουδιστής, τραγουδοποιός και μουσικός Chris Martin (Christopher Anthony John Martin), ιδρυτικό μέλος του Βρετανικού συγκροτήματος Coldplay, γεννήθηκε στο Έξετερ του Ντέβον της Αγγλίας. Είναι παντρεμένος με την ηθοποιό Gwyneth Paltrow με την οποία έχει δύο παιδιά. Από το 1997 που δημιουργήθηκε το συγκρότημα έχουν κερδίσει επτά Brit Awards, επτά Grammy Awards, τέσσερα MTV Video Music Awards, πέντε NME Awards, τρία World Music Awards κ.α. Δημοφιλή τραγούδια του συγκροτήματος: “Yellow“, “Clocks“, “Speed of Sound“, “Viva la Vida” κ.α. Είναι γνωστοί για την φιλανθρωπική τους δράση. Έχουν κυκλοφορήσει πέντε στούντιο άλμπουμ με πωλήσεις που ξεπερνούν τα εξήντα εκατομμύρια αντίτυπα.

1999: Η Βρετανίδα τραγουδίστρια της soul Dusty Springfield (Mary Isabel Catherine Bernadette O’Brien 1939-1999) απεβίωσε σε ηλικία 59 ετών στο Χένλεϊ ον Τέιμς του Οξφορντσάιρ της Αγγλίας από καρκίνο, την ημέρα που είχε προγραμματιστεί να επισκεφτεί τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ για να παραλάβει τον τίτλο Officer of the Order of the British Empire. Ξεκίνησε την καριέρα της το 1963 και τραγούδησε επιτυχίες όπως τα “You Don’t Have to Say You Love Me“, “The Look of Love” (“Casino Royale” O.S.T. 1967). Η ερμηνεία της στο “Son of a Preacher Man” είναι μέρος του soundtrack της ταινίας “Pulp Fiction” (1994). Είχε δεκαοκτώ singles στο Billboard.

X