Σαν σημερα | 5 Ιουλιου

july, 2018

5julAll DayΣαν σημερα | 5 Ιουλιου

more

ΓΕΓΟΝΟΤΑ

1950: Ο Αμερικανός τραγουδιστής, τραγουδοποιός και μουσικός Huey Lewis (Hugh Anthony Cregg III) γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη. Είναι ιδρυτής του συγκροτήματος Huey Lewis and the News, με τους οποίους γνώρισε επιτυχία στις αρχές της δεκαετίας του ’80 με την κυκλοφορία του άλμπουμ “Sports” το οποίο ανέβηκε μέχρι την πρώτη θέση του Billboard. Το 1985 πρωταγωνίστησε στην ταινία “Back to the Future” στην οποία συμμετείχε επίσης στο soundtrack με δύο τραγούδια, τα “Back in Time” και “The Power of Love”.

1954: Στο Sun Studio του Μέμφις στο Τενεσί των ΗΠΑ ο Elvis Presley πραγματοποιεί τις πρώτες του “επαγγελματικές” ηχογραφήσεις, τα τραγούδια “That’s All Right (Mama)” και “Blue Moon of Kentucky”, τα οποία είχε πρωτοηχογραφήσει ο Arthur Crudup το 1946. Τα τραγούδια θα κυκλοφορήσουν στα ράφια των δισκοπωλείων στις 19 Ιουλίου του 1954.

1959: Ο Αμερικανός folk rock τραγουδιστής, τραγουδοποιός και μουσικός Marc Cohn (Marc Craig Cohn) γεννήθηκε στο Κλίβελαντ του Οχάιο. Έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής με την κυκλοφορία του πρώτου του άλμπουμ “Marc Cohn” το 1991 και το τραγούδι “Walking in Memphis”. Το 1992 κέρδισε το βραβείο Grammy “Best New Artist”.

1969: Σε συναυλία με ελεύθερη είσοδο των The Rolling Stones στο Hyde Park του Λονδίνου, ο αντικαταστάτης του Brian Jones, Mick Taylor κάνει την πρώτη του ζωντανή εμφάνιση με το συγκρότημα. Η συναυλία είχε οργανωθεί εβδομάδες νωρίτερα για να παρουσιάσουν στο κοινό το νέο τους κιθαρίστα, λόγω όμως του θανάτου του Jones δύο ημέρες νωρίτερα, η συναυλία μετατράπηκε σε φόρο τιμής στον εκλιπόντα.

1993: Κυκλοφορεί το όγδοο στούντιο άλμπουμ των Ιρλανδών U2 με τίτλο “Zooropa”. Οι ηχογραφήσεις ξεκίνησαν στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας το Φεβρουάριο του 1993 και ολοκληρώθηκαν το Μάιο. Για την παραγωγή του άλμπουμ συνεργάστηκαν οι Brian Eno, The Edge και Flood. Το άλμπουμ ανέβηκε μέχρι την πρώτη θέση των charts σε Μεγάλη Βρετανία και Αμερική. Το 1994 κέρδισε το βραβείο Grammy “Best Alternative Music Album”. Οι πωλήσεις του μέχρι σήμερα ξεπερνούν τα δέκα εκατομμύρια αντίτυπα. Σε αυτό το άλμπουμ οι U2 συνέχισαν να πειραματίζονται με το alternative rock και την ηλεκτρονική μουσική, κάτι που είχαν ξεκινήσει με το προηγούμενο άλμπουμ τους “Achtung Baby”. Δημοφιλή τραγούδια του άλμπουμ: “Numb”, “Lemon”, “Stay (Faraway, So Close!)” κ.α.

X