Σαν σημερα | 5 Μαρτιου

march, 2022

5marAll DayΣαν σημερα | 5 Μαρτιου

more

ΓΕΓΟΝΟΤΑ

1948: Ο reggae τραγουδιστής και μουσικός Eddy Grant (Edmond Montague Grant) γεννήθηκε στο Plaisance της Γουιάνα στη Νότια Αμερική. Σε πολύ μικρή ηλικία μετακόμισε με την οικογένεια του στο Λονδίνο της Μεγάλης Βρετανίας. Το 1968 με το συγκρότημα Equals κυκλοφόρησε την πρώτη του Νο1 επιτυχία το τραγούδι “Baby Come Back“. Είναι γνωστός για τον αγώνα του κατά του καθεστώτος του απαρτχάιντ και μια από τις επιτυχίες του, το “Gimme Hope Jo’anna“, μιλάει ουσιαστικά για την πόλη Γιοχάνεσμπουργκ της Νότιας Αφρικής. Δημοφιλή τραγούδια του: “I Don’t Wanna Dance“, “Electric Avenue” κ.α. Συνεργάστηκε στην παραγωγή με καλλιτέχνες όπως οι Sting, Mick Jagger και Elvis Costello.

1971: Οι Led Zeppelin, σε μια συναυλία τους στο Ulster Hall στο Μπέλφαστ της βόρειας Ιρλανδίας, ερμηνεύουν για πρώτη φορά το τραγούδι “Stairway to Heaven“. Είναι η πρώτη μέρα της περιοδείας τους Back to the Clubs.

1983: Στην πρώτη θέση του Billboard Hot 100 βρίσκεται το τραγούδι “Billie Jean” του Michael Jackson. Την μουσική και τους στίχους έγραψε ο Jackson για το έκτο του σόλο στούντιο άλμπουμ με τίτλο “Thriller” που κυκλοφόρησε το Νοέμβριο του 1982. Το άλμπουμ ηχογραφήθηκε στα Westlake Recording Studios του Λος Άντζελες της Καλιφόρνια με παραγωγό τον Quincy Jones και σαν single το τραγούδι κυκλοφόρησε τον Ιανουάριο του 1983. Το Φεβρουάριο του 1984 στην 26η τελετή απονομής των Grammy Awards ο Michael Jackson κέρδισε οκτώ βραβεία για το άλμπουμ του “Thriller“, τα δύο από αυτά για το τραγούδι “Billie Jean“, τα “Best R&B Vocal Performance, Male” και “Best Rhythm & Blues Song“. Αστείο είναι πως αρχικά το τραγούδι είχε “μείνει έξω” από την τελική επιλογή για το άλμπουμ μετά από διαφωνία που είχε ο Jackson με τον Quincy Jones, ο οποίος το θεωρούσε “αδύναμο”… Το 2008 το τραγούδι διασκευάστηκε από τον Kanye West για την 25η επέτειο του άλμπουμ, “Thriller 25“.

2007: Κυκλοφορεί το πρώτο και ομώνυμο άλμπουμ του συγκροτήματος Grinderman. Είναι μια παράλληλη δισκογραφική δουλειά του Nick Cave και του συγκροτήματος του, The Bad Seeds. Σύμφωνα με μαρτυρία του παραγωγού του άλμπουμ Nick Launay, το άλμπουμ ηχογραφήθηκε μέσα σε τέσσερις ημέρες. Ο ήχος του πιο είναι σκληρός και πρωτόγονος σε σχέση με τα τελευταία άλμπουμ των Nick Cave and the Bad Seeds. Δημοφιλή τραγούδια του άλμπουμ: “Get It On“, “No Pussy Blues“, “Go Tell the Women“, “Honey Bee (Let’s Fly to Mars)“.

2011: Ο Έλληνας συνθέτης, τραγουδοποιός, τραγουδιστής, συγγραφέας και δημοσιογράφος Μανώλης Ρασούλης (1945-2011) απεβίωσε σε ηλικία 65 ετών στην Θεσσαλονίκη από έμφραγμα. Βρέθηκε νεκρός στις 13 Μαρτίου. Έχει συνεργαστεί με συνθέτες και τραγουδιστές όπως Μάνος Λοΐζος, Σταύρος Κουγιουμτζής, Νίκος Ξυδάκης, Πέτρος Βαγιόπουλος, Νίκος Παπάζογλου, Σωκράτης Μάλαμας, Χρήστος Νικολόπουλος κ.α. Έχει μία κόρη, τη τραγουδίστρια και μουσικό Ναταλία Ρασούλη.

X