Σαν σημερα | 7 Ιουλιου

july, 2021

7julAll DayΣαν σημερα | 7 Ιουλιου

more

ΓΕΓΟΝΟΤΑ

1936: Γεννήθηκε ο Νίκος Ξυλούρης ή Ψαρονίκος, στο ορεινό χωριό Ανώγεια του Ρεθύμνου της Κρήτης από οικογένεια με μουσική παράδοση και πολλούς λυράρηδες. Στα πέντε του χρόνια, όταν οι Γερμανοί έκαψαν το χωριό του, ξεριζώθηκε απο τον τόπο του μαζί με τους υπόλοιπους κατοίκους, οι οποίοι μεταφέρθηκαν σε χωριό της επαρχίας Μυλοποτάμου όπου παρέμειναν μέχρι και την απελευθέρωση της Κρήτης. Αδέλφια του είναι οι επίσης γνωστοί μουσικοί της Κρητικής μουσικής ο Αντώνης Ξυλούρης Ψαραντώνης και ο Γιάννης Ξυλούρης Ψαρογιάννης

1940: Ο Βρετανός ντράμερ, τραγουδοποιός και ηθοποιός Ringo Starr (Richard Starkey) γεννήθηκε στο Λίβερπουλ της Αγγλίας. Ειναι ιδιαίτερα δημοφιλής για την συμμετοχή του στο συγκρότημα The Beatles. Ξεκίνησε τη καριέρα του με τους Rory Storm and the Hurricanes και δύο χρόνια αργότερα ενσωματώθηκε με τα σκαθάρια αντικαθιστώντας τον Pete Best. Αν και δεν συμμετείχε στην συγγραφική ομάδα του συγκροτήματος έγραψε τα τραγούδια “Don’t Pass Me By”, “What’s Goes On” και “Octopus’s Garden”. Συμμετείχε επίσης στα φωνητικά των τραγουδιών “With A Little Help from My Friends” και “Yellow Submarine”. Πολλοί είναι οι ντάμερ που δήλωσαν πως έχουν επηρεαστεί απο τον Ringo Starr, όπως οι Steve Gorman (The Black Crowes), Dαve Grohl (Nirvana/Foo Fighters), Nicko McBrain (Iron Maiden), Phil Rudd (AC/DC), Mike Portnoy (Dream Theater) κ.α. Μετά τη διάλυση των The Beatles ακολούθησε σόλο καριέρα. Το 1965 τιμήθηκε από την Βασίλισσα της Αγγλίας με τον τίτλο “Members of the Order of the British Empire”. Το ονομά του γράφτηκε στο Rock and Roll Hall of Fame το 1988.

1965: Στα Stax Recording Studios στο Μέμφις του Τενεσί των ΗΠΑ, ο Otis Redding ηχογραφεί το τραγούδι “Respect”. Θα κυκλοφορήσει σαν single στην Αμερική στις 15 Αυγούστου του 1965. Το τραγούδι γνώρισε μεγάλη επιτυχία το 1967 όταν το ηχογράφησε η Aretha Franklin.

1971: Ο Jim Morrison κηδεύεται στο νεκροταφείο Père Lachaise στο Παρίσι. Τον τάφο του επισκέπτονται κάθε χρόνο χιλιάδες θαυμαστές του. Αρχικά ο τάφος δεν έγραφε τίποτα αλλά στην δέκατη επέτειο από τον θάνατο του, ο Κροάτης γλύπτης Mladen Mikulin τοποθέτησε μια προτομή του τραγουδιστή στον τάφο η οποία κλάπηκε το 1998. Αργότερα ο πατέρας του τοποθέτησε μια πέτρινη επιγραφή στα Ελληνικά: “ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΔΑΙΜΟΝΑ ΕΑΥΤΟΥ”.

1992: Οι Dream Theater κυκλοφορούν το δεύτερο στούντιο άλμπουμ τους με τίτλο “Images And Words”. Είναι το πρώτο άλμπουμ του συγκροτήματος με τον James LaBrie στα φωνητικά. Δημοφιλή τραγούδια του άλμπουμ: “Pull Me Under”, “Another Day” κ.α.

2006: Ο Βρετανός κιθαρίστας, τραγουδιστής και τραγουδοποιός Syd Barrett (Roger Keith Barrett 1946-2006) απεβίωσε σε ηλικία 60 ετώydν στο Κέμπριτζ της Αγγλίας από επιπλοκές της ασθένειας του διαβήτη. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του psychedelic/progressive rock συγκροτήματος Pink Floyd. Λόγω του εθισμού του στα ναρκωτικά, η συμπεριφορά του έγινε εριστική και απρόβλεπτη με συνέπεια την αποχώρηση του από το συγκρότημα την άνοιξη του 1968. Πολλοί πιστεύουν πως έπασχε από σχιζοφρένεια. Η προσφορά του στην διαμόρφωση του ήχου των Pink Floyd ήταν καθοριστική, κάτι που φάνηκε στα δύο επόμενα άλμπουμ του γκρουπ: “The Dark Side of the Moon” (1973) και “Wish You Were Here” (1975). Σαν σόλο καλλιτέχνης κυκλοφόρησε δύο άλμπουμ, “The Madcap Laughs” και “Barrett”. Πολλοί δημιουργοί έχουν δηλώσει την επιρροή του Syd Barrett στο έργο τους, Paul McCartney, Pete Townshend, Marc Bolan, David Bowie, Jimmy Page, Brian Eno κ.α. Δημοφιλή τραγούδια του: “Arnold Layne”, “See Emily Play”, “Apples and Oranges” κ.α.

X