Σαν σημερα | 9 Ιουλιου

july, 2018

9julAll DayΣαν σημερα | 9 Ιουλιου

more

ΓΕΓΟΝΟΤΑ

1946: Ο Αυστραλός τραγουδιστής, τραγουδοποιός και μουσικός Bon Scott (Ronald Belford Scott 1946-1980) γεννήθηκε στο Kirriemuir της Σκωτίας. Υπήρξε μέλος των συγκροτημάτων The Spektors, The Valentines και Fraternity μέχρι το 1974 που αντικατέστησε τον τραγουδιστή Dave Evans στο hard rock συγκρότημα AC/DC. Έμεινε μαζί τους μέχρι και τον θάνατο του το 1980. Συμμετείχε στα άλμπουμ του συγκροτήματος “High Voltage”, “T.N.T.”, “Dirty Deeds Done Dirt Cheap”, “Let There Be Rock”, “Powerage” και “Highway To Hell”. Δημοφιλή τραγούδια με τη φωνή του: “T.N.T.”, “Let There Be Rock”, “Whole Lotta Rosie”, “Sin City”, “Highway to Hell”, “Touch Too Much” κ.α.

1959: Ο τραγουδιστής και ιδρυτικό μέλος του rock συγκροτήματος Simple Minds, Jim Kerr γεννήθηκε στην Γλασκώβη της Σκωτίας. Το 1977 συμμετείχε στο γκρουπ με την ονομασία Johnny & The Self-Abusers και ένα χρόνο μετά, με την διάλυσή του συγκροτήματος, ο Kerr συνέχισε με την ονομασία Simple Minds την οποία εμπνεύστηκαν από τους στίχους του τραγουδιού του David Bowie “Jean Genie”. Γνώρισαν μεγάλη επιτυχία το 1985 με την μεγάλη επιτυχία “Don’t You (Forget About Me)”. Άλλα δημοφιλή τραγούδια με την φωνή του: “Belfast Child”, “Alive and Kicking”, “Someone Somewhere in Summertime” κ.α. Παράλληλα ηχογράφησε και σόλο άλμπουμ χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία. Οι πωλήσεις των άλμπουμ του συνολικά ξεπερνούν τα σαράντα εκατομμύρια αντίτυπα.

1959: Ο Βρετανός τραγουδιστής Marc Almond (Peter Mark Sinclair Almond) γεννήθηκα στο Σάουθπορτ της Αγγλίας. Έγινε δημοφιλής με την συμμετοχή του στο synthpop/new wave συγκρότημα Soft Cell. Γνώρισαν επιτυχία τη δεκαετία του  ’80 με τραγούδια-επιτυχίες όπως τα “Tainted Love”, “Say Hello”, “Wave Goodbye” κ.α. Μετά την διάλυση του συγκροτήματος το 1987 συνέχισε πετυχημένη σόλο καριέρα με μεγαλύτερη επιτυχία του την επανεκτέλεση του τραγουδιού “Something’s Gotten Hold Of My Heart” (Gene Pitney) . Οι συνολικές πωλήσεις των άλμπουμ του ξεπερνούν τα τριάντα εκατομμύρια αντίτυπα. Έχει συνεργαστεί μα καλλιτέχνες όπως Siouxsie Sioux, Nick Cave, bronski Beat, Jools Holland κ.α.

1975: Ο Αμερικανός κιθαρίστας, τραγουδιστής και παραγωγός Jack White (John Anthony Gillis) γεννήθηκε στο Ντιτρόιτ του Μίσιγκαν. Είναι ιδρυτικό μέλος τριών συγκροτημάτων The White Stripes, The Raconteurs και The Dead Weather. Παράλληλα στην σόλο καριέρα του έχει συνεργαστεί με καλλιτέχνες όπως οι Beck, The Rolling Stones, Jeff Beck, Alicia Keys, Bob Dylan και Loretta Lynn. Έχει συμμετάσχει στα soundtrack των ταινιών “Quantum of Solace” και “Cold Mountain”. Το 2009 συμμετείχε μαζί με τους Jimmy Page (Led Zepellin) και The Edge (U2) στο μουσικό ντοκιμαντέρ “It Might Get Loud”. Θεωρείται μία από τις μεγαλύτερες μουσικές προσωπικότητες της γενιάς του. Τον Απρίλιο του 2012 κυκλοφόρησε το πρώτο του προσωπικό άλμπουμ με τίτλο “Blunderbuss”.

1964: Στην κορυφή των Βρετανικών Singles Chart βρίσκονται οι The Animals με το τραγούδι “House of the Rising Sun”. Το παραδοσιακό αμερικάνικο τραγούδι συναντάται και με τον τίτλο “Rising Sun Blues”. Μια από τις πρώτες του γνωστές ηχογραφήσεις είναι αυτή των Clarence Ashley και Gwen Foster (1933) και “The Risin’ Sun” από τον Alger “Texas” Alexander το 1928.

1983: Στην πρώτη θέση του Billboard Hot 100 βρίσκονται οι The Police με το τραγούδι “Every Breath You Take”. Είναι μέρος του άλμπουμ “Synchronicity” που κυκλοφόρησε στις 20 Μαΐου του 1983. Το 1984 κέρδισε δύο βραβεία Grammy, τα “Song of the Year” και “Best Pop Performance by a Duo or Group with Vocal”.

X