Jul 26 2020

Τι είναι το Παθητικό Εισόδημα και Πώς Λειτουργεί Πραγματικά;

Τι είναι το Παθητικό Εισόδημα και Πώς Λειτουργεί Πραγματικά;

Η πιο απλά: Η γραμματική του προσπαθώντας να γίνεις πλούσιος ή πλουσιότερος

Μετά την κυκλοφορία του The Four Hour Workweek του Tim Ferriss, το «παθητικό εισόδημα» θεωρείται ένα μυστηριώδες πράγμα, που αν καταφέρετε να το αποκτήσετε, θα μπορέσετε να έχετε τη ζωή που ονειρευόσασταν.

Μια γρήγορη αναζήτηση στο Google θα εμφανίσει ιστοσελίδες (μερικές καλές, κάποιες εμφανώς πλαστές) που ισχυρίζονται οτι θα σας δείξουν πώς να χρησιμοποιείτε παθητικά εισοδήματα για “να βγάζετε λεφτά στον ύπνο σας”.

Αν ξεκινάτε τώρα ή έχετε ήδη μια μικρή επιχείρηση, μπορεί να μπείτε στον πειρασμό να μπείτε κι εσείς για λίγο σ’ αυτή την αναζήτηση για το Άγιο Δισκοπότηρο. Πριν το κάνετε, ας πάμε λίγο πίσω να δούμε τι είναι στ’ αλήθεια το παθητικό εισόδημα, τι χρειάζεται για να το έχει κάποιος, και πώς λειτουργεί.

Όταν κάποιος έχει δημιουργήσει κάτι που του αποφέρει εισόδημα χωρίς να κάνει τίποτα ή ελάχιστα πράγματα για αυτό.

Υπάρχουν δύο είδη εισοδήματος: το ενεργό και το παθητικό.

Το ενεργό εισόδημα είναι όταν πληρώνεστε για μια δουλειά που κάνετε. Πληρώνομαι για να γράψω αυτό το άρθρο. Θα πληρωθώ μια φορά και τέλος.

Αν έχετε σταθερή δουλειά με μισθό ή είστε ελεύθερος επαγγελματίας με πελάτες, έχετε ενεργό εισόδημα. Αυτό είναι που κάνει τον κόσμο να γυρίζει. Είτε είστε μπαρίστας ή δικηγόρος, ανταλάσσετε χρόνο, εμπειρία και προσπάθεια με άμεσες χρηματικές απολαβές. Το ποσό που πληρώνεστε αλλάζει, αλλά η αρχή παραμένει η ίδια.

Ας ορίσουμε τώρα το παθητικό εισόδημα γιατί είναι κάτι διαφορετικό. Αντί να πληρώνεστε μια φορά για τη δουλειά που κάνετε, φτιάχνετε κάτι (ή δημιουργείτε αξία) ώστε να συνεχίσετε να πληρώνεστε συνέχεια.

Το πιο απλό παράδειγμα παθητικού εισοδήματος είναι κάποιος όπως ο συγγραφέας Stephen King. Ξοδεύει μερικούς μήνες γράφοντας το The Shining (Η Λάμψη) σχεδόν 40 χρόνια πριν, αλλά εξακολουθεί να πληρώνεται για κάθε αντίτυπο που πουλιέται μέχρι σήμερα. Δημιούργησε κάτι με αξία που ο κόσμος θέλει ακόμα και σήμερα.

Το διαδίκτυο δημιούργησε πολλές ευκαιρίες για ανθρώπους που δεν είναι διάσημοι συγγραφείς, για να βγάζουν παθητικό εισόδημα.

Αν έγραφα αυτό το άρθρο στη δική μου ιστοσελίδα, αντί για το Envato Tuts+, τότε όλα τα κέρδη των διαφημίσεων θα ερχόντουσαν σε μένα. Αντί να πληρωθώ κάποια δολλάρια τώρα, θα κέρδιζα μερικά σεντς κάθε φορά που κάποιος θα έκανε κλικ πάνω σε μια διαφήμιση.

Υπάρχουν εκατοντάδες τρόποι να βγάλει χρήματα κάποιος από παθητικό εισόδημα.

Μπορείτε να πουλάτε τα δικά σας προϊόντα, να μπείτε σε σχήματα συνεργασίας, να παίρνετε κέρδη από διαφημίσεις και πολλά άλλα. Ακόμα και οι παραδοσιακές επενδύσεις είναι ένα είδος παθητικού εισοδήματος.

Ας δούμε μερικά υποθετικά παραδείγματα παθητικών εισοδηματιών, βασισμένα σε ανθρώπους που γνωρίζω. Θα σας δώσουν μια ιδέα για το εύρος των δυνατοτήτων που υπάρχουν.

Το Envato έχει βοηθήσει χιλιάδες ανθρώπους να βγάλουν παθητικό εισόδημα, κι ένας απ’ αυτούς είναι ο Brian, ένας υποθετικός σχεδιαστής προτύπων του WordPress.

O Brian ξοδεύει μερικούς μήνες αναπτύσσοντας ένα πολύ ωραίο πρότυπο για το WordPress, εύκολο για τον απλό χρήστη. Μόλις τελειώσει, το δημοσιεύει στο κοινό μέσω του Envato Market’s ThemeForest, μια διαδικτυακή αγορά που βλέπετε παρακάτω.

Όταν οι πελάτες ψάχνουν για κάποιο νέο πρότυπο WordPress, βάζουν κάτι σαν “τέλειο πρότυπο WordPress” στο Google και πέφτουν πάνω στο πρότυπο του Brian στο ThemeForest. Ο πελάτης πατάει Προσθήκη στο Καλάθι και το Envato αναλαμβάνει τα υπόλοιπα. Ο Brian ξυπνά ένα πρωί και βρίσκει ένα επιπλέον ποσό στο λογαριασμό του.

Η Σάρα, ο ταξιδιώτης blogger μας, αγαπά πάνω απ’ όλα να βλέπει τον κόσμο και να μοιράζεται τις εμπειρίες της με τους αναγνώστες της. Όποτε ταξιδέψει σ’ ένα νέο μέρος, γράφει για όλα όσα είδε κι έκανε εκεί. Βγάζει χρήματα με διάφορους τρόπους.

Όλες οι διαφημίσεις στην πλαϊνή στήλη της ιστοσελίδας της Σάλι αφορούν πράγματα που της αρέσουν και θέλει να τα δείξει και στους αναγνώστες της. Αν κάποιο από αυτά πατηθεί από κάποιον, η Σάλι παίρνει ένα μικρό ποσό. Συστήνει και υπηρεσίες όπως η Airbnb στους αναγνώστες της. Έχει εγγραφεί σ’ ένα πρόγραμμα συνεργασίας, που της δίνει εκπτωτικά κουπόνια για τους αναγνώστες της. Αν κάποιος το χρησιμοποιήσει η Σάλι παίρνει ένα ποσοστό.

Τέλος, η Σάλι γνωρίζει μια δυό πόλεις πολύ καλά. Έχει βρει όλα τα καλά εστιατόρια, τι μπορεί κανείς να κάνει και πού να μείνει. Έφτιαξε μερικούς μικρούς οδηγούς που πουλάει στην ιστοσελίδα της για $5. Κάθε φορά που πουλάει κάποιον, κερδίζει το αντίστοιχο ποσό.

Όπως η Σάρα, ο Τομ και η Μπέτι αγαπούν τα ταξίδια. Ανακάλυψαν όμως οτι δεν υπήρχε μια τσάντα που να χωρά ακριβώς αυτά που χρειάζονται. Αντί να γκρινιάζουν γι’ αυτό, αποφάσισαν να φτιάξουν τη δική τους.

Ανέβασαν την τσάντα που έφτιαξαν στο Kickstarter και έβγαλαν αρκετά για να την βγάλουν στην παραγωγή και να την πουλάνε online. Χρησιμοποιούν μια υπηρεσία διεκπεραίωσης οπότε δεν ασχολούνται με την αποστολή και την αποθήκευση. Οι τσάντες πηγαίνουν απ’ ευθείας από τον κατασκευαστή στον πελάτη, χωρίς εκείνοι να τις βλέπουν καν.

Η τσάντα των ονείρων τους πήρε χρόνια για να βγει στην αγορά, αλλά τώρα τους δίνει εισοδήματα ενώ εκείνοι ασχολούνται με τα ταξίδια τους.

Είναι εύκολο να καταλάβουμε γιατί αρέσει στον κόσμο η ιδέα του παθητικού εισοδήματος. Φαίνεται τέλεια στο χαρτί.

Σου δίνει τη δυνατότητα, θεωρητικά τουλάχιστον, να κάνεις κάτι μια φορά και να πληρώνεσαι για πάντα. Η οικογένεια του Stephen King θα εξακολουθήσει να κερδίζει από το The Shining, ακόμα και μετά το θάνατό του. Είναι μια πολύ ελκυστική ιδέα.

Το παθητικό εισόδημα προσφέρει κι άλλα πράγματα. Όλη η δουλειά έχει γίνει από πριν. Όταν το βιβλίο γραφτεί, έχει γραφτεί. Δεν χρειάζεται ν’ ανοίγεις τον υπολογιστή κάθε πρωί για το υπόλοιπο τη ζωής σου και ν’ αλλάζεις μερικές λέξεις για να το κρατάς φρέσκο, έκανες τα πάντα στην αρχή.

Εφόσον δεν πληρώνεσαι για μια δουλειά που κάνεις αλλά έχεις εισόδημα από αυτό που κάνεις, τις δουλειές παθητικού εισοδήματος, λογικά μπορείς να τις κάνεις από οπουδήποτε.

Ο Stephen King γράφει στη σοφίτα του. Μπορείτε να γράφετε σε μια παραλία. Υπάρχουν άνθρωποι σ’ όλον τον κόσμο που βγάζουν χρήματα από το Envato Market. Δε χρειάζεται να πας στο γραφείο 9 με 5 γιατί κάποιος σου λέει να το κάνεις.

Ακόμα καλύτερα, μόλις τελειώσεις τη δουλειά, μπορείς να κερδίζεις χρήματα απ’ αυτήν όπου κι αν βρίσκεσαι. Αν αποφασίσεις να κάνεις καταδύσεις στο Μπαλί ή να πάρεις μέρος στο ράλι της Μογγολίας, τα λεφτά θα εξακολουθήσουν να πέφτουν στο λογαριασμό σου. Ακόμα κι όταν παίρνεις έναν υπνάκο το μεσημέρι, βγάζεις λεφτά.

Δεν είναι όμως αυτή όλη η αλήθεια για το παθητικό εισόδημα.



Η καλή πλευρά για τα παθητικά εισοδήματα δεν είναι ψέμα. Είναι απλά η μισή αλήθεια. Ναι, μπορείς να πληρώνεσαι αίώνια για μια δουλειά που έκανες σε κάποια παραλία στο Μεξικό, αλλά υπάρχουν κι άλλα σ’ αυτή την ιστορία.

Υπάρχει λόγος που γράφω αυτό το άρθρο για το Envato Tuts+ και όχι για τη δική μου ιστοσελίδα: το ποσό που φέρνουν οι διαφημίσεις είναι μηδαμινό. Θα μου έπαιρνε χρόνια για να βγάλω τα χρήματα που πήρα από το Envato για να γράψω αυτό το άρθρο τώρα.

Αυτό ισχύει για πολλές πηγές παθητικού εισοδήματος. Μπορείτε να κερδίζετε χρήματα για πάντα, αλλά είναι πολύ μικρά τα ποσά. Παρότι εσείς πληρώνετε 10 δολάρια, ο Stephen King κερδίζει λιγότερο από ένα δολάριο σήμερα για κάθε αντίτυπο του The Shining.

Αυτό μας οδηγεί στο επόμενο σοβαρό θέμα: ένα μεγάλο μέρος των σχεδίων για παθητικό εισόδημα αποτυγχάνουν. Το να γράψεις ένα βιβλίο ή να σχειδάσεις ένα πρότυπο για το WordPress απαιτεί πολύ χρόνο και κόπο για να το κάνεις σωστά, και ακόμα κι αν το κάνεις τέλεια, δεν υπάρχει εγγύηση οτι θα πουλήσει.

Για κάθε Stephen King, υπάρχουν χιλιάδες επίδοξοι συγγραφείς που ξοδεύουν μήνες για να γράψουν ένα βιβλίο που δε βγάζουν ούτε δεκάρα. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι ξεκίνησαν κάποιο ταξιδιωτικό μπλογκ, αλλά μόνο ένα μικρό ποσοστό απ’ αυτούς βγάζουν αρκετά για να ζουν.

Το παθητικό εισόδημα απαιτεί επίσης τεράστιο μέγεθος πραγματικής δουλειάς. Ακόμα κι όταν τελειώσετε την αρχική δουλειά, χρειάζεται να προωθήσετε αυτό που κάνατε, να έχετε πελατειακή υποστήριξη και να ξεκινήσετε την επόμενη δουλειά σας.

Αφού γράψει ένα βιβλίο, ο Stephen King πρέπει να κάνει περιοδία για να το προωθήσει, να δώσει συνεντεύξεις κλπ. Οι πωλητές στο Envato Market πρέπει να ενημερώνουν τα plugin και τα πρότυπά τους με τις τελευταίες εκδόσεις των προγραμμάτων που συνεργάζονται, να φροντίζουν να απαντούν στα emails των πελατών που έχουν κάποιο πρόβλημα, και να μπορεί ο κόσμος να βρίσκει τη δουλειά τους.

Οι ταξιδιωτικοί bloggers πρέπει να βγάζουν διαρκώς νέο περιεχόμενο για να κρατούν τις σελίδες τους ζωντανές, να ανανεώνουν τους οδηγούς τους, να κάνουν συνεργασίες με διαφημιστές κλπ. Αν θέλεις να βγάζεις χρήματα με παθητικό εισόδημα, δεν αρκεί να χαλαρώνεις πίνοντας το μοχίτο σου. Έχεις ακόμα δουλειά μπροστά σου.

Το παθητικό εισόδημα είναι περίπλοκη υπόθεση κι όποιος σας πει κάτι διαφορετικό είναι τσαρλατάνος. Ναι, υπάρχουν όλες αυτές οι υπέροχες πλευρές, αλλά υπάρχει και πολύ παρασκήνιο. Είναι εύκολο να βλέπουμε το Envato Maket και να φανταζόμαστε τα δολάρια να τρέχουν στο λογαριασμό μας, αλλά αυτό δεν αντιστοιχεί με όλα όσα χρειάζονται για να γίνει κατι τέτοιο.

Από την άλλη πλευρά, είναι σαφώς δυνατό να κερδίσει κανείς από παθητικό εισόδημα, αλλά απαιτείται πολύς χρόνος και κόπος. Συχνά, από οικονομική άποψη, ο χρόνος και ο κόπος αυτός θα ήταν καλύτερο να διοχετευόταν σε ενεργή εργασία. Φυσικά όχι πάντα. Το να απορρίψουμε το παθητικό εισόδημα γιατί δεν είναι εντελώς αβίαστο, είναι τόσο χαζό όσο και το να πέφτουμε σ’ αυτό με τα μούτρα επειδή κάποιος μας είπε οτι θα βγάζουμε λεφτά στον ύπνο μας.

Ένα πράγμα που δε βλέπουν οι περισσότεροι είναι οτι δεν υπάρχει δυαδική επιλογή μεταξύ ενεργού και παθητικού εισοδήματος. Μπορείς να κάνεις και τα δύο και το ένα να συμπληρώνει το άλλο.

  • Αν σχεδιάζεις ιστοσελίδες για πελάτες (ενεργό εισόδημα), μπορείς να συνεργαστείς με κάποια εταιρεία και να προσφέρεις στους πελάτες σου και τη φιλοξενία των ιστοσελίδων τους για κάποια μηνιαία αμοιβή (παθητικό εισόδημα).
  • Αν είσαι φωτογράφος γάμων (ενεργό εισόδημα), μπορείς και να πουλάς τα αγαπημένα σου πρότυπα στο Envato Market (παθητικό εισόδημα).
  • Μ’ έχουν πλησιάσει άνθρωποι για να τους κάνω κάποια δουλειά (ενεργητικό εισόδημα) επειδή διάβασαν κάτι που είχα γράψει σε κάποια ιστοσελίδα (παθητικό εισόδημα).

Αν έχετε μια μικρή επιχείρηση ή σκέφτεστε να ξεκινήσετε μία, το παθητικό εισόδημα είναι κάτι που πρέπει να έχετε κατά νου.

Μπορεί να δείτε οτι δεν κάνει για σας, μπορεί όμως και να ανακαλύψετε οτι μπορείτε μ’ έναν απλό τρόπο να προσθέσετε μερικές εκατοντάδες δολάρια το μήνα στο λογαριασμό σας μ’ ενα παράλληλο σχέδιο παθητικού εισοδήματος. Μπορεί να βρείτε επίσης έναν τρόπο να κάνετε το παθητικό εισόδημα τη βασική πηγή εσόδων σας.

Για να ξεκινήσετε να έχετε παθητικό εισόδημα, χρειάζεστε μια επιχειρηματική ιδέα. Οι οδηγίες μας για το ξεκίνημα μιας μικρής επιχείρησης με λίγα χρήματα θα σας δείξει τα βήματα που χρειάζονται για να αναπτύξετε μια τέτοια ιδέα:

τη συνέχεια, πρέπει να δείτε πώς θα μετατρέψετε αυτή την ιδέα σε παθητικό εισόδημα. Θα χρησιμοποιήσετε διαφημίσεις ή συνεργασίες; Θα φτιάξετε κάτι για να το πουλάτε στο Envato Market? Θα φτιάξετε ένα πραγματικό προϊόν; Τις λεπτομέρειες για το πώς θα το κάνετε θα τις αναλύσουμε σε βάθος σε επόμενες σειρές μαθημάτων.

Το παθητικό εισόδημα υπάρχει, απλά δεν είναι ακριβώς παθητικό. Απαιτεί αρκετή (απλήρωτη αρχικά) δουλειά για να ξεκινήσει. Ο όρος επαναλαμβανόμενο κέρδος είναι πιο ακριβής για να περιγράψει το παθητικό εισόδημα.

Υπάρχουν αρκετά οφέλη από το παθητικό εισόδημα αλλά δεν έρχονται χωρίς ανταλλάγματα. Μπορείτε να δουλεύετε από παντού, αλλά είναι δύσκολο δημιουργήσετε μεγάλα εισοδήματα. Μπορείτε να μη δουλεύετε καθόλου και να εξακολουθείτε να βγάζετε χρήματα, αλλά θα συσσωρεύεται αδιάβαστη αλληλογραφία από τους πελάτες σας. Πιστεύω πως έχετε μπει στο νόημα.

Πηγή: business.tutsplus.com



X