ΠΑΘΗΤΙΚΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ | ΤΙ ΕΙΝΑΙ, ΙΔΕΕΣ, ΤΡΟΠΟΙ €

Apr 29 2023

ΠΑΘΗΤΙΚΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ | ΤΙ ΕΙΝΑΙ, ΙΔΕΕΣ, ΤΡΟΠΟΙ €

ΠΑΘΗΤΙΚΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ | ΤΙ ΕΙΝΑΙ, ΙΔΕΕΣ, ΤΡΟΠΟΙ

Η πιο απλά: Προσπαθώντας να γίνεις πλούσιος ή πλουσιότερος

Τι είναι όμως το παθητικό εισόδημα;

Πολύ απλά:

Όταν κάποιος έχει δημιουργήσει κάτι που του αποφέρει εισόδημα χωρίς να κάνει τίποτα ή ελάχιστα πράγματα για αυτό.

Ή ακόμα καλύτερα ο ορισμός όπως αναφέρεται στην αγγλική Wikipedia:

Παθητικό εισόδημα είναι το εισόδημα που λαμβάνεται σε τακτική βάση, με την ελάχιστη δυνατή προσπάθεια που χρειάζεται για να διατηρηθεί

 

Πόσο εύκολο είναι να αποκτήσεις παθητικό εισόδημα;

Ωραία ακούγονται αυτά, σωστά; Ποιος δεν θα ήθελε να κάθετε στην ουσία και να του έρχονται λεφτά; Μάλλον όλοι μας! Όπως όμως πολύ σωστά θα μάντεψες , σίγουρα δεν είναι εύκολο να γίνει αυτό!

Δυστυχώς έχει παρεξηγηθεί η έννοια και πάρα πολλά άτομα ξεκινάνε να κάνουν κάτι με την προοπτική σε τρεις μήνες με ένα χρόνο θα έχουν παθητικό εισόδημα για να ζήσουν το υπόλοιπο της ζωής τους. Υπάρχουν τέτοια παραδείγματα, αλλά φυσικά, αυτοί που το κατάφεραν αυτό ήταν η εξαίρεση και όχι ο κανόνας.

Η συνηθισμένη διαδικασία λοιπόν είναι ότι δουλεύεις σκληρά για να φτάσεις στο σημείο που θα έχεις παθητικό εισόδημα ικανό να μην σε κάνει να σκέφτεσαι την δουλειά κάθε μέρα για το μεγαλύτερο μέρος αυτής!

Πολλά επίσης είναι τα παραδείγματα που δεν πέτυχαν με την πρώτη προσπάθεια ή στον πρώτο τομέα που επιχείρησαν. Όπως θα δούμε και παρακάτω υπάρχουν αρκετοί χώροι και τρόποι παθητικού εισοδήματος. Είναι λογικό λοιπόν κάτι που μας αρέσει να κάνουμε να μην μας ταιριάζει και το αντίθετο. Δεν είναι καθόλου παράλογο να δοκιμάσει κάποιος διάφορα πράγματα μέχρι να δει τι του ταιριάζει(και φυσικά τι είναι πιο κερδοφόρο). Στο κάτω κάτω, η ουσία του παθητικού εισοδήματος είναι να έχεις χρόνο να κάνεις αυτό που θες όποτε το θες.

Συμπερασματικά, όσο ωραία ακούγεται το πως είναι κάποιος που θα καταλήξει να έχει παθητικό εισόδημα, τόσο δύσκολο είναι να φτάσει εκεί. Κατά κύριο λόγο,για κάποιον που ξεκινάει τώρα, ούτε σύντομα θα γίνει ούτε με την πρώτη προσπάθεια ! Αυτός όμως που θα το βάλει στόχο και προσπαθήσει πολύ, όταν φθάσει η ώρα θα ανταμειφθεί κατάλληλα

 

Γιατί κάποιος να κυνηγήσει το παθητικό εισόδημα;

Ήδη αναφέραμε κάποια πλεονεκτήματα για κάποιον που έχει παθητικό εισόδημα. Πρώτο και ίσως πιο σημαντικό για πολλούς. Αφεντικό του εαυτού σου. Αυτό βέβαια δεν είναι κανόνας , καθώς και ένα μικρό συμπλήρωμα στο κύριο εισόδημά μας συγκαταλέγεται στο παθητικό εισόδημα. Είναι όμως από τα πρώτα -αν όχι το πρώτο- που θα απαντούσε κάποιος στην ερώτηση γιατί θέλει να καταλήξει να έχει κάποιο παθητικό εισόδημα σε βαθμό που θα του εξασφάλιζε τα προς το ζην!

Ας βάλουμε τα βασικά πλεονεκτήματα σε μια μικρή λίστα:

  • Αφεντικό του εαυτού σου. Δουλεύεις όσο θες/χρειάζεται και όποτε θες. Δεν έχεις κανένα πάνω από το κεφάλι σου και παίρνεις τις δικές σου αποφάσεις για τα δικά σου θέματα

  • Εργάζεσαι από όπου θες. Από το σπίτι σου, στο χωριό σου , σε μαγαζί,σε πάρκο. Δεν έχεις περιορισμό χώρου, αρκεί να έχεις το εργαλείο της δουλειάς σου μαζί(πχ Laptop)

  • Όσο περισσότερο δουλέψεις τόσο περισσότερα χρήματα θα βγάλεις. Εκτός αν μιλάμε για ενοίκια, συνήθως δεν είναι σταθερά τα ποσά που κερδίζεις. Σε αντίθεση με μια τυπική δουλειά που για τις τάδε ώρες θα πληρωθεί κάποιος συγκεκριμένο αριθμό χρημάτων.

  • Πας διακοπές όποτε θες ! Απλά το αποφασίζεις, ρυθμίζεις την καθημερινότητά σου και πας. Όπως είπαμε πιο πάνω, συνήθως κάποιος με παθητικό εισόδημα μπορεί να δουλέψει από οπουδήποτε!

  • Θα δώσεις τον καλύτερό σου εαυτό! Όσο καλός και να είσαι σε μια τυπική δουλειά είναι σίγουρο ότι θα είσαι ακόμα καλύτερος δουλεύοντας για εσένα. Και είναι λογικό, αφού όλα τα οφέλη της εργασίας σου καταλήγουν σε εσένα και όχι στο αφεντικό σου

  • Αλλάξε το αντικείμενο της δουλειά σου ανά πάσα στιγμή. Και αν όχι να αλλάξεις ολοκληρωτικά, δεν σε εμποδίζει κανείς από το να δοκιμάσεις σε ένα χώρο που θέλεις. Παραδείγματος χάριν , κάποιος που βασίζεται στο διαδίκτυο για εισόδημα μπορεί να είναι έμπορος ή/και διαφημιστής

  • Μπορείς να έχετε πάνω από ένα εισόδημα και σε πάνω από ένα τομέα.

 

Κατηγορίες και τρόποι παθητικού εισοδήματος 

Η πρώτη κατηγορία που πρέπει να χωρίσουμε τα παθητικά εισοδήματα , είναι τα συμπληρωματικά προς το κύριο εισόδημα κάποιου και το να είναι το κύριο εισόδημα κάποιου. Όπως εύκολα γίνεται αντιληπτό στην πρώτη κατηγορία εκπίπτουν τα εισοδήματα που δεν θα καλύψουν όλα τα έξοδα αλλά θα βοηθήσει σημαντικά. Το πιο συνηθισμένο και εύστοχο παράδειγμα είναι το ενοίκιο που λαμβάνει κάποιος για ένα σπίτι ή χώρο που έχει . Αντίστοιχα, στην δεύτερη κατηγορία θα μπορούσε κάποιος να έχει μία ολόκληρη πολυκατοικία διαμερισμάτων.

Όπως καταλαβαίνουμε λοιπόν, έχει σημασία τι στόχο θα βάλει ο καθένας για το παθητικό εισόδημα που θέλει να αποκτήσει. Θυμηθείτε τα βασικά πλεονεκτήματα. Βάζεις το δικό σου στόχο, επιλέγεις που και γιατί θέλεις να δουλέψεις. Τα υπόλοιπα είναι στο χέρι σου για να πετύχεις.

Κάποιοι βασικοί τρόποι απόκτησης παθητικού εισοδήματος:

  • Ενοικίαση ιδιοκτησίας.

  • Μέσα από διαδίκτυο (eshop, δωρεές, διαφημίσεις, affiliate marketing)

  • Silent Partner ή αλλιώς συνέταιρος σε εταιρείες που απλά έχει βάλει κάποιος κεφάλαιο χωρίς να έχει ενεργό ρόλο

  • Χαρτοφυλάκιο. Εισοδήματα δηλαδή από μετοχές, ομόλογα, συνάλλαγμα κτλπ. Συνήθως σε αυτή την κατηγορία κερδίζει κάποιος χρήματα από τους τόκους

  • Πνευματικά δικαιώματα (βιβλία, μουσική, βίντεο, εφαρμογές κ.ά.)

Δες αναλυτικό οδηγό και περισσότερες ιδέες εδώ !

Τα Αρνητικά

Φυσικά, υπάρχουν και αρνητικά στον χώρο του παθητικού εισοδήματος. Θα ήταν τουλάχιστον αφελές να πιστεύει κάποιος ότι όλα είναι απλά και ότι μόνο μπορείς να κερδίσεις.

Το πιο προφανές είναι ότι μπορεί να μην καταφέρεις ποτέ να αποκτήσεις σταθερό παθητικό εισόδημα. Ή να καταφέρεις αλλά να μην είναι αυτό στο οποίο στόχευες για τις ώρες που έχεις επενδύσει “χτίζοντας” αυτό το εισόδημα. Δεν υπάρχει σίγουρη επιτυχία.

Πολύ δύσκολη αρχή. Γενικά αν κάποιος ξεκινήσει τις διαδικασίες να αποκτήσει παθητικό εισόδημα θα συμπεράνει πολύ σύντομα ότι στην αρχή το εισόδημα του θα είναι πολύ μικρό. Αναφέραμε και πιο πάνω ότι θα ήταν πολύ λάθος η αντίληψη να ξεκινήσει κάποιος να δημιουργήσει κάτι , έχοντας στόχο τα εύκολα και γρήγορα λεφτά. Θέλει υπομονή

Δουλεύεις μόνος σου. Για κάποιους ίσως είναι θεμιτό. Πολλοί άνθρωποι όμως θέλουν να περιτριγυρίζονται από άλλους. Ειδικά για όσους δεν είναι αρκετά κοινωνικοί στην ζωή τους, ο χώρος εργασίας είναι ευκαιρία για να γνωρίζουν καινούργια άτομα.

Πηγή: passiveincome.gr

X