Jan 10 2024

33 Ιδέες για παθητικό εισόδημα €€

33 Ιδέες για παθητικό εισόδημα

Προσπαθώντας να γίνεις πλούσιος ή πλουσιότερος

Στην παρακάτω λίστα ακολουθούν κάποιες ιδέες για παθητικό εισόδημα.

Κάποιες από τις παρακάτω ιδέες ίσως να μην φαίνονται και τόσο κατάλληλες για παθητικό εισόδημα. Σε αυτή την περίπτωση θυμηθείτε μία λέξη, αυτοματοποίηση . Αν αυτοματοποιήσετε τις διαδικασίες μοιράζοντας ρόλους και ευθύνες σε άλλους ( outsource) , θα δώσετε κάποια χρήματα, αλλά θα κερδίσετε πολύ σε χρόνο ! Και πολλές φορές αυτός ο χρόνος αξίζει περισσότερα από τα χρήματα του υπαλλήλου. Αυτό φυσικά προϋποθέτει στην σωστή επιλογή ατόμων με τις σωστές ικανότητες και βαθμό εμπιστοσύνης στο πρόσωπό τους.

Παθητικό εισόδημα: Όταν κάποιος έχει δημιουργήσει κάτι που του αποφέρει εισόδημα χωρίς να κάνει τίποτα ή ελάχιστα πράγματα για αυτό.

1) Δανείστε χρήματα Online

Αν έχετε κάποια πράγματα στην άκρη που δεν τα χρειάζεστε άμεσα, μπορείτε να τα δώσετε σε άλλους. Μετά από κάποιο χρονικό διάστημα θα τα πάρετε πίσω μαζί με τόκο. Το κέρδος σας.

Η ιδέα εδώ είναι πολύ απλή. Υπάρχουν ιστοσελίδες όπου μπορεί κάποιος (ιδιώτης ή επιχείρηση) να μπει και να ζητήσει δάνειο.

Εκεί υπάρχουν ήδη οι επενδυτές (δανειστές) οι οποίοι διαθέτουν τα χρήματα τους με ανταμοιβή κάποιον τόκο. Στην ουσία μιλάμε για λειτουργία διαδικτυακής τράπεζας μεταξύ προσώπων όμως με μοναδικό μεσάζοντα την ιστοσελίδα που απλά φιλοξενεί όλη αυτή τη διαδικασία.

Σύμφωνα βέβαια με το παραπάνω, γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι υπάρχει αρκετό ρίσκο. Δεν υπάρχει η ασφάλεια της τράπεζας, από την άλλη βέβαια οι ιστοσελίδες αυτές είναι αρκετά χρόνια online. Αν αποφασίσετε να προχωρήσετε σε δανεισμό, πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί σε ποιον θα δώσετε χρήματα και γενικά να είστε σίγουροι για τους όρους και προϋποθέσεις που αναφέρονται στην ιστοσελίδα.

Αν λοιπόν σας ενδιαφέρει , δεν έχετε παρά να ψάξετε την ιστοσελίδα Peer to Peer Lending που σας ταιριάζει και να ξεκινήσετε.

2) Donations (Δωρεές)

Λάβετε δωρεές για κάτι που έχετε προσφέρει δωρεάν.

Δύσκολη μέθοδος αλλά όχι ακατόρθωτη. Γίνεται ακόμα πιο δύσκολη αν στοχεύεται σε ελληνικό κοινό, αλλά τα πράγματα είναι καλύτερα στο εξωτερικό.

Καταρχήν, είναι λογικό ότι για να ζητήσετε δωρεές πρέπει να έχετε δώσει δωρεάν κάτι που πραγματικά έχει αξία. Προφανώς δεν εννοούμε υλική αξία αλλά κάτι που θα κάνει τη ζωή του άλλου ευκολότερη και θα το εκτιμήσει αυτό.

Περιπτώσεις που μπορείτε να ζητήσετε δωρεές είναι:

Κάποια εφαρμογή κινητού
Πρόγραμμα υπολογιστή
Ενημερωτικό site σε κάποια εξειδικευμένη κατηγορία που δεν υπάρχει εύκολη πληροφόρηση (πχ διαδικασία μετανάστευσης σε μία χώρα)
Blog, πολύ συνηθισμένο ειδικά σε άτομα που είναι travel bloggers και έχουν αυξημένα έξοδα
Online κοινότητα και για την συντήρηση αυτής. (πχ Snowboard στην Ελλάδα)
Δίνοντας δωρεάν κάποιο ψηφιακό προϊόν ( βιβλίο, εγχειρίδιο , μουσική , σεμινάριο κτλπ )

Γενικά οι δωρεές είναι ένα δύσκολο κομμάτι, και φυσικά πολύ απρόβλεπτος τρόπος για παθητικό εισόδημα. Αν κάποιος αποφασίσει να επιχειρήσει αυτό το μοντέλο, καλό θα ήταν να το έχει στο μυαλό του σαν συμπλήρωμα. Εκτός φυσικά αν στοχεύει σε τεράστιο κοινό και καταφέρει να φέρει εκατομμύρια επισκέπτες στην ιστοσελίδα .

Extra tip: Ζητήστε δωρεά για συγκεκριμένο πράγμα και όχι αυθαίρετα. Π.χ. αν είστε δημιουργός εφαρμογών για κινητά, ζητήστε δωρεά για να αγοράσετε καλύτερο κινητό.


3) Συγγραφή και πώληση βιβλίου

Βρείτε κάτι που είστε καλοί και γράψτε ένα βιβλίο πάνω σε αυτό. Στη συνέχεια θα μπορέσετε εύκολα να το βάλετε προς πώληση μόνοι σας στο διαδίκτυο και να περιμένετε πωλήσεις για κέρδος.

Αρκετά δημοφιλής τρόπος παθητικού εισοδήματος και όχι άδικα.

Ένα ebook δε χρειάζεται να είναι μεγάλο, το αντίθετο μάλιστα. Αν το περιεχόμενο του είναι εξειδικευμένο και στοχεύει συγκεκριμένο κοινό αρκεί να έχει καλό περιεχόμενο .

Οπότε η στρατηγική είναι να:

-Βρείτε κάτι για το οποίο μπορείτε να γράψετε ένα βιβλίο (60+ σελίδων).

-Έπειτα να αποφασίσετε που θέλετε να το εκδώσετε (πχ Amazon) ή αν απλά θα το διαθέσετε μέσω της ιστοσελίδας σας / blog

-Βάλτε σωστή τιμή. Πολύ σημαντικό. Μην υπερβάλλετε στην τιμή που θα αποφασίσετε να πουλήσετε το βιβλίο σας. Θυμηθείτε ότι καλύτερα να κάνετε περισσότερες πωλήσεις με μικρότερη τιμή, παρά λίγες πωλήσεις με υψηλή τιμή.

-Βρείτε άτομα που θα το προωθήσουν (affiliates) . Ίσως και το πιο σημαντικό βήμα. Αν καταφέρετε να βρείτε άτομα που θα το προωθήσουν , θα έχετε σίγουρα και περισσότερες πωλήσεις καθώς αυτά τα άτομα θα επωφελούνται από αυτές. Μπορείτε είτε να βρείτε μόνοι σας άτομα είτε να γραφτείτε σε ένα δίκτυο διαφημιστών όπως το Linkwise . Το μεγαλύτερο affiliate δίκτυο στην Ελλάδα και ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη.  Για το οποίο αναφερθήκαμε (από την αντίθετη πλευρά βέβαια,αυτή του ατόμου που προωθεί) στον τρόπο παθητικού εισοδήματος Affiliate Marketing.

Πολύ αναλυτικές οδηγίες και ακόμα περισσότερες πληροφορίες πάνω στο θέμα , μπορείτε να βρείτε εδω. Ελληνική ιστοσελίδα που ασχολείται αποκλειστικά με την online αυτοέκδοση βιβλίων.

4) Ενοικίαση Δωματίου

Αν έχετε κάποιο ανεκμετάλλευτο δωμάτιο στο σπίτι σας μπορείτε να το βάλετε προς ενοικίαση σε άτομα που ταξιδεύουν έχοντας περιορισμένο budget.

Ένας από τους πιο διαδεδομένους τρόπους να βγάλετε γρήγορα λεφτά.

Αν έχετε κάποιο διαθέσιμο δωμάτιο στο σπίτι σας μπορείτε να το ενοικιάζετε περιστασιακά σε ταξιδιώτες. Αν δεν νιώθετε άνετα με κάποιον ξένο μαζί σας, μπορείτε να νοικιάσετε και όλο το σπίτι τις μέρες που λείπετε εσείς.

Φυσικά αυτό εμπεριέχει κάποιο ρίσκο. Το να αφήνετε κάποιον ξένο να μείνει σπίτι σας, αλλά το εισόδημα  στις περισσότερες περιπτώσεις είναι ικανοποιητικό. Στα θετικά όμως,  δεν έχετε έξοδα αγοράς της ιδιοκτησίας αφού σας ανήκει ήδη. Και ούτε έχετε πολλά παραπάνω έξοδα συντήρησης για τα ένα ή δύο άτομα που θα μείνουν για λίγες μέρες στο σπίτι.

Οι σελίδες Airbnb και HomeAway είναι από τις πιο γνωστές σε αυτό τον τομέα.

5) Bonus από κάρτες

Πολλές εταιρίες μέσω των καρτών τους προσφέρουν επιστροφή χρημάτων για τις αγορές σας ( που έτσι και αλλιώς θα κάνατε) .

Πολλοί χρησιμοποιούν κάρτες, αλλά λίγοι επωφελούνται από αυτές.

Οι περισσότερες τράπεζες έχουν κάποιο πρόγραμμα επιβράβευσης ανάλογα την κάρτα. Είτε σε μορφή πόντων, είτε σε επιστροφή χρημάτων ή ακόμα και δώρων. Συμβουλευτείτε την τράπεζα σας και ενημερωθείτε για αυτά τα προγράμματα. Οι περισσότεροι απλά αγνοούν αυτά τα προγράμματα και δεν επωφελούνται ενώ κάνουν έτσι και αλλιώς τις αγορές τους με την κάρτα αυτή.

Επίσης, εταιρείες έχουν δικές τους bonus κάρτες. Σε αυτές μπορείτε να μαζεύετε πόντους και να τους εξαργυρώνεται για προϊόντα των εταιρειών αυτών. Οι πιο συνηθισμένες είναι κάρτες από σούπερ μάρκετ . Ανάλογης μορφής κάρτες μπόνους θα βρείτε και σε μεταφορικές εταιρείες. Για παράδειγμα οι αεροπορικές δίνουν πλεονεκτήματα αν συμπληρώσετε κάποιο αριθμό μιλίων στα ταξίδια σας.

6) Εγκατάσταση αυτόματων πωλητών / ΑΤΜ

Χρειάζεται κατάλληλο σημείο και την κατάλληλη επιλογή . Μετά με λίγη θυσία χρόνου μπορείτε να καταφέρετε να έχετε παθητικό εισόδημα με αυτό τον τρόπο.

Πολλοί το έχουν σκεφτεί, λίγοι το έχουν κάνει.

Είναι δεδομένο και λογικό ότι δεν γίνεται να υπάρχουν παντού περίπτερα. Θα υπάρχουν σχεδόν πάντα όμως, άνθρωποι που θα θέλουν να αγοράσουν κάτι. Αυτές οι περιοχές είναι οι ιδανικές για εγκατάσταση αυτόματων πωλητών.

Θα χρειαστεί μια αρχική επένδυση για την αγορά του μηχανήματος και κάποιον να το συντηρεί και να το ανεφοδιάζει. Όπως φυσικά δεν πρέπει κάποιος να ξεχάσει τα πάγια έξοδα. Όπως το ρεύμα,θα πρέπει να είναι σε λειτουργία συνεχώς, και τον ανεφοδιασμό.

Από εκεί και πέρα είναι στο χέρι σας να επιλέξετε το σωστό σημείο εγκατάστασης και να κάνετε καλές συμφωνίες με τις εταιρείες που θα σας προμηθεύουν με προϊόντα.


7) Affiliate Marketing

Αν έχετε ταλέντο στις πωλήσεις αλλά όχι επιχείρηση και προϊόντα. Μπορείτε να γίνεται ο μεσάζοντας ανάμεσα σε καταναλωτή και κατάστημα κερδίζοντας από προμήθειες επί των πωλήσεων.

Σε μία πρόταση, προωθούμε και πουλάμε προϊόντα άλλων και παίρνουμε προμήθεια.

Πως λειτουργεί αυτό ; Το μόνο που πρέπει να κάνετε εσείς , είναι να καταφέρετε ο πελάτης να αγοράσει το προϊόν μέσα από το δικό σας λινκ. Και εκεί τελειώνει η δουλειά σας. Ο πελάτης θα αγοράσει το προϊόν κανονικά από την ιστοσελίδα του μαγαζιού. Με το που ολοκληρωθεί η αγορά θα πιστωθεί σε εσάς η ανάλογη προμήθεια.

Πως θα ξεκινήσετε? Καταρχήν θα πρέπει να γραφτείτε στην σελίδα Linkwise . Το μεγαλύτερο affiliate δίκτυο στην Ελλάδα και ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη. Για εκτός Ελλάδας κοιτάξτε το affiliate πρόγραμμα της Amazon

Στη συνέχεια υπάρχουν αμέτρητες επιλογές. Μαγαζιά από όλες τις κατηγορίες και σε όλα τα εύρη προμηθειών. Διαλέξτε την κατηγορία και το μαγαζί που σας ταιριάζει και φτιάξτε το ανάλογο blog ή γκρουπ στο Facebook και ξεκινήστε να μαζεύετε κόσμο στον οποίο θα διαμοιράζεστε τα λινκ.

Extra tip: Πριν ξεκινήσετε καλό θα ήταν να είστε γνώστης της αγοράς που θα μπείτε. Υπάρχει πολύ μεγάλος ανταγωνισμός, οπότε πρέπει να ξεχωρίζετε για να καταφέρετε κάποιος να αγοράζει από τα λινκ σας.

8) Καταθέσεις σε τράπεζα με καλό επιτόκιο

Χρειάζεται μεγάλο κεφάλαιο ο συγκεκριμένος τρόπος και προσεκτική επιλογή τράπεζας.

Παραδοσιακός τρόπος παθητικού εισοδήματος.

Το ότι μπορείτε να παίρνεται τόκους από καταθέσεις που έχετε στην τράπεζα φυσικά δεν είναι καινούργιο. Το ξέρει ο καθένας. Επίσης όλοι ξέρουμε ότι για να πάρει κάποιος σεβαστά ποσά σε τόκους το ποσό πρέπει να είναι -πολύ- μεγάλο. Όσο πιο μεγάλο το ποσό, τόσο πιο μεγάλο το ποσό των τόκων. Όσο μεγαλύτεροι οι τόκοι, τόσο μεγαλύτερο το παθητικό το εισόδημα.

Εμείς αυτά που θα μπορούσαμε να συμπληρώσουμε για τις καταθέσεις σας σε τράπεζα και πως να επωφεληθείτε το μέγιστο από τους τόκους είναι τα εξής:

Κάντε καλή έρευνα αγοράς. Πάρτε προσφορές από όλες τις διαθέσιμες τράπεζες. Εξετάστε τις προσεκτικά και επιλέξτε την καλύτερη συμφωνία για εσάς.
Σαν πρώτο βήμα, για μία γενική εικόνα της αγοράς πάνω στο θέμα, καλό είναι να επισκεφθείτε τον παρακάτω σύνδεσμο. Εκεί θα μπορέσετε να συγκρίνετε όλα τα επιτόκια των Ελληνικών τραπεζών για προθεσμιακές καταθέσεις. Προθεσμιακές καταθέσεις – Συγκρίνετε όλα τα επιτόκια

Αν υπάρχει η δυνατότητα, ακόμα καλύτερη επιλογή είναι να εξετάσετε και επιλογές από τράπεζες του εξωτερικού. Όσες περισσότερες επιλογές εξετάσετε τόσο καλύτερη συμφωνία σε τόκους θα πετύχετε.

Προφανώς πρέπει να δοθεί και μεγάλη προσοχή στην τράπεζα που θα επιλέξετε να συνεργαστείτε. Μην εμπιστευτείτε τα λεφτά σας σε τράπεζες αμφιβόλου εμπιστοσύνης! Συνήθως θα βρείτε το καλύτερο επιτόκιο, σε μικρότερες τράπεζες.

9) Βίντεο στο Youtube

Με τον κατάλληλο αριθμό προβολών η Google  θα σας πληρώσει για να προβάλει διαφημίσεις στα βίντεο σας.

Δοκίμασε να ανεβάσεις ενδιαφέροντα βίντεο στο youtube και βγάλε χρήματα.

Τα τελευταία χρόνια το youtube έχει γίνει πάρα πολύ δημοφιλές. Και αυτό φυσικά οφείλεται στο ότι ασχολούνται όλο και πιο πολλοί με την δημιουργία βίντεο. Γιατί αυτό; Φυσικά γιατί υπάρχουν χρήματα.

Εμείς λοιπόν που έχουμε στόχο το παθητικό εισόδημα πρέπει να ψάξουμε για βίντεο που θα είναι έξυπνα και διαχρονικά. Βίντεο που θα συνεχίσουν να μαζεύουν προβολές και μετά από μια βδομάδα, ένα μήνα, ένα χρόνο. Αυτά τα βίντεο θα μπορούσαν να είναι κάποιο tutorial ( οδηγός ) , κάποιο τραγούδι (προσοχή, δικό σας τραγούδι!!) , μια συνέντευξη , κάποιο review προϊόντος κτλπ.

Τον πρώτο καιρό θα βασίζεστε στις διαφημίσεις της ίδιας της Google, αν όμως καταφέρετε και μεγαλώσετε αρκετά το κανάλι σας, ίσως σας προσεγγίσουν και εταιρείες για να διαφημίσετε τα προϊόντα τους επί πληρωμή.

10) Επιστροφή χρημάτων για αγορές Online

Πως θα σας φαινόταν να παίρνετε επιστροφή χρημάτων για τις αγορές που θα κάνατε έτσι και αλλιώς ? Υπάρχουν σελίδες και εφαρμογές που προσφέρουν ακριβώς αυτό.

Σε συνδυασμό με την χρήση καρτών που κερδίζετε μπόνους , μπορείτε να επωφελείστε από επιστροφή χρημάτων για τις αγορές Online.

Ένα πολύ καλό παράδειγμα αλλά και εφαρμογή που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για αυτό το σκοπό είναι η εφαρμογή Pockee . Κάνεις κανονικά τα ψώνια σου (από τα συνεργαζόμενα σουπερμάρκετ), καταχωρείς την απόδειξη και παίρνεις λεφτά πίσω. Τόσο απλό. Και δωρεάν.

Εδώ υπάρχει ένα βίντεο που δείχνει τον πολύ απλό τρόπο λειτουργίας και εδώ γενικές πληροφορίες και συχνές ερωτήσεις για την λειτουργία της εφαρμογής.

11) Silent Partner ( Συνέταιρος )

Επενδύστε σε μια εταιρεία βάζοντας μόνο χρήματα χωρίς να έχετε ενεργή εμπλοκή στα λειτουργικά θέματα.

Έχετε το κεφάλαιο, έχει την ιδέα, συνεργαστείτε.

Στην ουσία επενδύετε σε μια επιχείρηση που έχετε ένα μέρος στην κατοχή σας χωρίς όμως να ασχολείστε πραγματικά με αυτή. Βάζετε κεφάλαιο , την λειτουργεί κάποιος άλλος και εσείς (ελπίζετε να) παίρνεται μέρος από τα μελλοντικά κέρδη.

Σαφώς το ρίσκο είναι αρκετό καθώς βασίζεστε στις ικανότητες κάποιου άλλου να διαχειριστεί το κεφάλαιο σας. Όμως,με την κατάλληλη επιλογή και εμπιστοσύνη συνεταίρου είναι πολύ πιθανό να αποκτήσετε παθητικό εισόδημα.

Μια καλή στρατηγική σε αυτό τον χώρο, θα ήταν κάποιος να <<σπάσει>> το κεφάλαιο που έχει προς επένδυση σε μικρότερες επενδύσεις. Επενδύοντας σε παραπάνω από μία επιχείρηση αυξάνετε τις πιθανότητες να πετύχετε να είστε μέτοχος σε αυτή τη μη συνηθισμένη περίπτωση, που μια μικρή επιχείρηση εξελιχθεί σε πολύ μεγάλη. Και φυσικά, υπάρχει μικρότερη πιθανότητα να χάσετε όλο σας το κεφάλαιο αν μία επιχείρηση που έχετε επενδύσει δεν εξελιχθεί όπως αναμενόταν .

Γιατί κάποιος όμως να γίνει συνέταιρος αν έχει το κεφάλαιο για μία επιχείρηση;

-Επειδή δεν έχει τις γνώσεις και την εμπειρία για να λειτουργήσει μια επιχείρηση
-Επειδή δεν έχει τον χρόνο
-Επειδή του αρέσει πολύ και πιστεύει στην ιδέα του άλλου
Επειδή στοχεύει στο παθητικό εισόδημα

12)  Προβολή διαφημίσεων σε ιστοσελίδα

Αν έχετε κάποια ιστοσελίδα μπορείτε να διαθέσετε χώρο μέσα σε αυτή για να προβάλετε διαφημίσεις από τρίτους.

Δύσκολα θα βρείτε ιστοσελίδες στις μέρες μας που να μην έχουν διαφημίσεις .

Δεν κοστίζουν, δεν ενοχλούν (τις περισσότερες φορές) και υπάρχει πιθανότητα να αποφέρουν χρήματα στον ιδιοκτήτη της σελίδας.

Τις διαφημίσεις που μπορούμε να βάλουμε στην ιστοσελίδα μας μπορούμε να τις χωρίσουμε σε τρεις κατηγορίες. Η κάθε κατηγορία έχει να κάνει με τον τρόπο που φτάνει σε εμάς η διαφήμιση και ο τρόπος που πληρωνόμαστε. Αυτόματες διαφημίσεις, διαφημίσεις που επιλέγετε εσείς και συγκεκριμένες διαφημίσεις που σας έχουν σταλεί για να αναρτήσετε. Ας τα δούμε πιο αναλυτικά

Α)  Αυτόματες διαφημίσεις

Ο πιο διαδεδομένος τρόπος διαφημίσεων καθώς είναι και ο πιο εύκολος. Εδώ το μόνο που έχει να κάνει κάποιος είναι να γραφτεί σε κάποια υπηρεσία που προβάλει διαφημίσεις και στη συνέχεια να βάλει τον κατάλληλο κώδικα στην ιστοσελίδα του για να εμφανίζονται αυτόματα. Αν δεν θέλετε δεν κάνετε καμία ρύθμιση, ούτε για το περιεχόμενο ούτε για το μέγεθος. Υπάρχει η δυνατότητα το περιεχόμενο των διαφημίσεων να προσαρμόζεται αυτόματα ανάλογα τον αναγνώστη και το περιεχόμενο της ιστοσελίδας. Το ίδιο συμβαίνει και με το μέγεθος.

Το πιο γνωστό δίκτυο παγκοσμίως είναι το Adsense της Google. Φυσικά το προτιμάνε οι περισσότεροι καθώς η Google είναι ο απόλυτος κολοσσός του ίντερνετ και δεν έχει κανείς να φοβάται για την άψογη λειτουργία της υπηρεσίας. Επίσης έχει πολύ εύκολη πλατφόρμα ακόμα και για αρχάριους και πολλές οδηγίες χρήσης.

Λεφτά παίρνετε από τα κλικ που κάνουν οι επισκέπτες της ιστοσελίδας στις διαφημίσεις.

Τέλος πρέπει να σημειώσουμε ότι υπάρχουν αρκετά εναλλακτικά δίκτυα για το Adsense. Για να έχει κάποιος πρόσβαση υπάρχει μια διαδικασία και ενδέχεται να μην πάρεις το πράσινο φως από την google για να συνεργαστείς μαζί τους. Αυτό έχει να κάνει είτε με τη θεματολογία της ιστοσελίδας είτε με το περιεχόμενο αυτής.

Λίστα με εναλλακτικές λύσεις και τι προσφέρει το κάθε δίκτυο θα βρείτε σε αυτό το λινκ.

Β) Διαφημίσεις που επιλέγετε εσείς

Με αυτό τον τρόπο τα πράγματα όπως λέει και ο τίτλος γίνονται πιο χειροκίνητα . Αν έχετε γραφτεί σε ένα Affiliate δίκτυο όπως το LinkWise,   θα παρατηρήσετε ότι όλα τα μαγαζιά έχουν και κατηγορία διαφημίσεων(ή δημιουργικών). Το μαγαζί λοιπόν δίνει έτοιμες διαφημίσεις ανάλογα την κατηγορία προϊόντων , είτε γενικά για το κατάστημα για να διαλέξετε σε διάφορα μεγέθη και χρώματα.

Εσείς το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να διαλέξετε τι θέλετε να εμφανίζεται στην ιστοσελίδα σας και από πιο κατάστημα. Το καλό είναι ότι μπορείτε να δημιουργήσετε ένα banner με πολλές διαφημίσεις μαζί έτσι ώστε να μην είναι συνέχεια η ίδια διαφήμιση που προβάλετε.

Εδώ πληρώνεστε με την ολοκλήρωση κάποιας παραγγελίας στο site και όχι με τα κλικ που γίνονται στην διαφήμιση.

Γ) Συγκεκριμένες διαφημίσεις που σας έχουν σταλεί για να αναρτήσετε

Όπως λέει και ο τίτλος σε αυτή την κατηγορία σας πλησιάζουν άλλοι για να τους διαφημίσετε. Ίσως είναι και η καλύτερη κατηγορία καθώς προπληρώνεστε για να τις προβάλετε .

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό εσείς απλά προσφέρετε τον χώρο για συγκεκριμένο χρόνο (πχ ένα μήνα) και κερδίζετε χρήματα χωρίς να ανησυχείτε για κλικ και αγορές που θα γίνουν στην ιστοσελίδα που διαφημίζετε. Αν μάλιστα είναι ευχαριστημένοι και ανανεώνουν συνεχώς την συνεργασία σας, αποκτάτε τον ορισμό του παθητικού εισοδήματος.

Το δύσκολο από την άλλη, είναι να καταφέρετε να σας προσεγγίσουν για τέτοιου είδους συνεργασία. Συνήθως είτε θα έχετε κάποιο blog με πολύ συγκεκριμένη θεματολογία και θα σας προσεγγίσουν καταστήματα που πουλάνε προϊόντα σε αυτό το χώρο. Για παράδειγμα, μπορεί να έχετε ένα blog περί στοιχήματος, μπορεί να σας προσεγγίσει μία στοιχηματική εταιρεία  . Άλλη περίπτωση είναι, να έχει τόσο μεγάλη επισκεψιμότητα η σελίδα σας που και πάλι θα σας προσεγγίσουν για διαφημίσεις ανεξάρτητα του περιεχομένου.

13) Αγορά επιχείρησης που ήδη έχει κέρδη

Είτε για συνταξιοδότηση είτε λόγω οικονομικών αρκετοί πουλάνε επικερδής επιχειρήσεις . Αρκεί να βρείτε μια τέτοια για αγορά και να συνεχίσετε να την συντηρείτε.

Μεγαλύτερο κόστος από το να ξεκινήσετε επιχείρηση δικιά σας αλλά μικρότερο ρίσκο.

Αγοράζοντας μία επιχείρηση, έχεις έτοιμο το όνομα, την ροή χρημάτων, πελάτες , εργαζόμενους και εξοπλισμό. Αν κάνετε την σωστή επιλογή και αγοράσετε μία υγιής επιχείρηση που μπορεί να δουλέψει όσο το δυνατόν όπως δούλευε και πριν την αγορά , μπορείτε να εξασφαλίσετε ένα πολύ καλό παθητικό εισόδημα. Φυσικά θα πρέπει να αφιερώνετε κάποιο χρόνο καθημερινά αλλά προφανώς αυτός θα είναι ελάχιστος σε σχέση με το να χτίζατε μια επιχείρηση από το μηδέν.

Αντίκτυπο σε αυτά τα πλεονεκτήματα υπάρχει φυσικά στο κόστος. Κατά κανόνα αγοράζοντας μία έτοιμη (επικερδής) επιχείρηση κοστίζει ακριβά. Αλλά αν το δείτε σαν μακροχρόνια επένδυση, βλέποντας ότι μπορεί να αποφέρει σταθερά έσοδα με το πέρασμα του χρόνου τις περισσότερες φορές αξίζει. Και εδώ συναντάμε το δεύτερο μειονέκτημα. Ότι, μπορεί να αγοράσετε μια επικερδής επιχείρηση και πολύ σύντομα λόγω λάθος χειρισμών, ή τυχαίων συγκυριών να σταματήσει να φέρνει κέρδη και να τεθεί σε κίνδυνο ή να χαθεί και τελείως το αρχικό σας κεφάλαιο. Οπότε, πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός κάποιος πριν κάνει μία τέτοια επιχειρηματική κίνηση.

Επίσης λόγω του αυξημένου κόστους , θα πρέπει να έχετε και μεγαλύτερο διαθέσιμο κεφάλαιο στους τραπεζικούς σας λογαριασμούς . Στην περίπτωση που δεν υπάρχει διαθέσιμο κεφάλαιο, η τράπεζα ή όποιος αποφασίσει να σας χρηματοδοτήσει, θα δει με πολύ καλύτερο μάτι την αγορά μιας έτοιμης επιχείρησης. Μπορεί να ελέγξει απτά οικονομικά στοιχεία και όχι προβλέψεις. Θα είναι λοιπόν πιο εύκολο να βρείτε κεφάλαιο για αγορά παρά για δημιουργία επιχείρησης.

Αν ενδιαφέρεστε να αγοράσετε online επιχείρηση μπορείτε να επισκεφθείτε την σελίδα Flippa , τον πιο δημοφιλή ιστότοπο όπου γίνονται τέτοιου είδους αγοραπωλησίες.


14) Πώληση ασφαλειών

Άπαξ και αναπτύξετε ένα καλό πελατολόγιο και μια καλή μητρική εταιρεία, θα έχετε ανανεώσεις συμβολαίων σε σταθερά διαστήματα.

Ασφάλειες, ένας δύσκολος χώρος αλλά με προοπτικές.

Ας ξεκινήσουμε, λέγοντας ότι ο καθένας που έχει όρεξη και πιστεύει ότι μπορεί να κάνει πωλήσεις μπορεί να πουλάει ασφάλειες. Οι ασφαλιστικές θέλουν και ψάχνουν για τέτοιους συνεργάτες! Δεν τους κοστίζουν τίποτα,παρά μόνο φυσικά την προμήθεια που θα τους δώσουν αν και εφόσον πουλήσουν συμβόλαια.

Στην αντίθετη πλευρά, αρκετά έξοδα έχει ο συνεργάτης (εσείς) της ασφαλιστικής. Και όταν λέμε έξοδα εννοούμε φορολογικά. Αλλά δεν θα τα αναλύσουμε καθώς εμείς θέλουμε να εξετάσουμε βασικά το παθητικό εισόδημα που μπορούμε να έχουμε από την πώληση ασφαλειών. Απλά θα πούμε να συμβουλευτείτε ένα λογιστή για να ενημερωθείτε για τα όποια πάγια έξοδα μπορεί να έχετε πριν κάνετε οποιαδήποτε συμφωνία με κάποια εταιρεία.

Πως λοιπόν θα αποκτήσουμε παθητικό εισόδημα; Με μια καλή εταιρεία και ένα καλό πελατολόγιο. 

Η καλή εταιρεία που θα εμπνέει εμπιστοσύνη και άριστες υπηρεσίες στον μελλοντικό ασφαλιζόμενο. Καλές τιμές και άμεση υποστήριξη είναι επίσης δύο πολλοί σημαντικοί λόγοι επιλογής μιας ασφαλιστικής εταιρείας.

Επίσης αυτό που σας ενδιαφέρει είναι να έχετε σταθερούς πελάτες,σχεδόν σίγουρες ανανεώσεις με την λήξη κάθε συμβολαίου. Να κρατάτε τα παλιά σας συμβόλαια όσο ψάχνεται για νέους πελάτες.

Για να μην υπάρχει κάποια παρερμηνεία. Η δουλειά του ασφαλιστή ΔΕΝ είναι εύκολη.Δεν θα ξεκινήσει κάποιος αύριο να πουλάει ασφάλειες και μεθαύριο θα έχει ξεκούραστα λεφτά. Σε αυτό εδώ το άρθρο μιλάμε για κάποιον που θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα πελατολόγιο και να έχει κάποιο σταθερό παθητικό εισόδημα από τις ανανεώσεις αυτές. Είτε αυτό είναι μεγάλο είτε μικρό. Δεν μιλάμε για ολόκληρη εταιρεία,με γραφεία, υπαλλήλους και ασφάλειες όλων των ειδών.

15) Πώληση Φωτογραφιών

Καταχωρήστε τις όμορφες φωτογραφίες σας στα κατάλληλα site, από τα οποία θα τις πάρουν άλλοι να τις χρησιμοποιήσουν, πληρώνοντας για αυτές.

Σας αρέσει να βγάζετε φωτογραφίες. Έχετε όμως σκεφτεί ότι ίσως θα μπορούσατε να βγάλετε και χρήματα από αυτό;

Εφόσον πιστεύετε ότι οι φωτογραφίες σας αξίζουν ποιοτικά και τεχνικά δεν έχετε παρά να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα iStockphoto.com ή κάποια παρόμοια .

Πως λειτουργεί; Πολύ απλά, κάνετε αίτηση να γίνετε πωλητής και στη συνέχεια καταχωρείτε φωτογραφίες. Όσες από αυτές εγκριθούν, θα προβάλλονται στις ανάλογες κατηγορίες του iStockphoto και κάθε φορά που κάποιος επιλέγει να αγοράσει μία, εσείς θα παίρνεται προμήθεια.

Η ιστοσελίδα iStockphoto εγγυάται ποιοτικό περιεχόμενο για τους πελάτες της, και έτσι έχει καταφέρει τους κερδίσει. Πολλοί προτιμάνε να δώσουν ένα μικρό ποσό για μια σίγουρα ποιοτική φωτογραφία ή βίντεο που θα χρησιμοποιήσουν στην καινούργια τους ιστοσελίδα.

Φυσικά υπάρχουν και εναλλακτικές επιλογές για να επιλέξει κάποιος (είτε να χρησιμοποιήσει παράλληλα). Μπορείτε να δείτε και τις παρακάτω

Smugmug

Dreamstime

Shutterstock

Alamy

Photoshelter

και ακόμα περισότερες επιλογές θα βρείτε εδώ.

16) Dropshipping

Πουλήστε προϊόντα άλλου μαγαζιού/κατασκευαστή μέσα από το δικό σας eshop σας χωρίς αυτά να φτάσουν ποτέ σε εσάς.

Dropshipping ή αλλιώς να πουλάς χωρίς να ακουμπήσεις ποτέ το προϊόν .

Η διαδικασία έχει ως εξής. Γίνεται η παραγγελία σε εσένα από τον πελάτη, κάνεις εσύ την αγορά από τον κατασκευαστή / κατάστημα του εξωτερικού και αυτός στέλνει το προϊόν στον πελάτη . Όλοι κερδισμένοι! Και ο πελάτης που αγοράζει και συνεννοείται με κάποιον απο την χώρα του, και ο κατασκευαστής και ο πωλητής(εσείς) που παίρνει το κέρδος .

Φυσικά εμάς μας ενδιαφέρει τι γίνεται στην περίπτωση του μεσάζοντα, του πωλητή δηλαδή.

Το καλύτερο που έχει να κάνει κάποιος που θέλει να ασχοληθεί με το dropshipping είναι να βρει ένα προϊόν ή μια κατηγορία προϊόντων που δεν είναι εύκολο να αγοράσει κάποιος. Παραδείγματος χάριν, πολλοί στην Ελλάδα το δοκίμασαν με προϊόντα από την Κίνα(πχ μέσω του Gearbest και του Banggood, που είναι σχετικά φτηνά , αλλά πολλοί δεν ξέρουν / θέλουν / μπορούν να αγοράσουν κατευθείαν από την Κίνα.

Επίσης θα χρειαστείτε μία καλή ιστοσελίδα και φυσικά πελάτες. Και εδώ είναι το δύσκολο κομμάτι όπως σε ότι έχει να κάνει με πωλήσεις. Αν καταφέρετε και ξεχωρίστε μέσα στον ανταγωνισμό θα μπορέσετε να έχετε πολύ καλό κέρδος από τις πωλήσεις. Όταν φτάσετε στο σημείο να έχετε αρκετές πωλήσεις και κέρδος, αυτοματοποιήστε την διαδικασία βάζοντας έναν υπεύθυνο να επεξεργάζεται της παραγγελίες. Έτσι θα έχετε παθητικό εισόδημα 

Το μεγάλο πλεονέκτημα του Dropshipping είναι ότι ορίζετε εσείς το κέρδος σας. Μπορεί να αγοράζετε ένα προϊόν 1€ και να το πουλάτε 2€ . Το αρνητικό είναι αν υπάρξει κάποιο θέμα εγγύησης ή με την αποστολή του δέματος. Εκεί προφανώς ο πελάτης απευθύνεται σε εσάς και πρέπει εσείς να λύσετε το πρόβλημα με τον προμηθευτή .

Γενικά με σωστή επιλογή προϊόντων και αγοραστικού κοινού μπορεί εύκολα να στηθεί ένα τέτοιο eshop και να έχετε κέρδος.

17) Δημιουργία εφαρμογής για smartphone

Μια στοχευμένα καλή εφαρμογή για κινητά μπορεί να αποφέρει αρκετά κέρδη μέσω διαφόρων τρόπων.

Δύσκολη ιδέα στην υλοποίηση αλλά με πολλές προοπτικές

Η πρώτη σκέψη κάποιου είναι ότι σίγουρα δεν έχουν όλοι τις γνώσεις να υλοποιηθεί μια ιδέα που βασίζεται σε εφαρμογή κινητού.
Για αρχή όμως ας θεωρήσουμε ότι υπάρχουν οι τεχνικές γνώσεις. Πως μπορεί κάποιος να επωφεληθεί;

Μέσω διαφημίσεων που προβάλλονται μέσα στην εφαρμογή. Αν πατάνε οι χρήστες στις διαφημίσεις εσείς κερδίζετε
Από συνδρομές χρήσης της εφαρμογής ανά μήνα ( ή έτος) .
-Αγορά της εφαρμογής. Ορίζεται ένα ποσό και όποιος την αγοράσει την χρησιμοποιεί απεριόριστα
Premium content . Δίνεται κάποια χαρακτηριστικά / λειτουργίες δωρεάν αλλά χρεώνεται κάποια άλλα πιο χρήσιμα ή εξεζητημένα
In App Purchases . Πολύ συχνά συναντάμε αυτό το μοντέλο σε παιχνίδια. Μπορεί να είναι δωρεάν σαν εφαρμογή αλλά να υπάρχει δυνατότητα αγοράς υποστοιχείων (πχ όπλα ή credits σε ένα παιχνίδι ) μέσα από την εφαρμογή

Τι γίνεται όμως αν δεν έχουμε τις γνώσεις για όλα αυτά; Πολύ απλά αν πιστεύουμε πολύ στην ιδέα μας, προσλαμβάνουμε έναν προγραμματιστή (ή μια ομάδα ανάλογα το μέγεθος του πρότζεκτ) για να αναλάβει την δημιουργία.

Αν δεν υπάρχει το ανάλογο μπάτζετ ή δεν είστε σίγουροι για την επιτυχία της ιδέας, μπορείτε να ακολουθήσετε κάποιον οδηγό και να προσπαθήσετε να ξεκινήσετε μόνοι σας την ανάπτυξη. Αν αργότερα δείτε ότι έχει ανταπόκριση μπορείτε να απευθυνθείτε σε κάποιο επαγγελματία.

18) Ενοικίαση αποθηκευτικού χώρου

Είτε αυτό είναι γκαράζ είτε κάποιος άλλος χώρος πολλοί θα πλήρωναν να τον αξιοποιήσουν για αποθήκη τους.

Αξιοποιήστε τους άδειους σας χώρους σαν αποθήκες. Είτε δημιουργείστε αποθήκες.

Γενικά στις μεγάλες και πυκνοκατοικημένες πόλεις υπάρχει αυτό το πρόβλημα. Δεν υπάρχουν αρκετοί χώροι αποθήκευσης. Υπάρχουν άτομα που έχουν δοκιμάσει να λύσουν αυτό το πρόβλημα και έχουν πετύχει.

Ο ένας τρόπος είναι λοιπόν να αξιοποιήσετε κάποιον χώρο που ήδη έχετε. Είτε αυτό είναι κάποιος χώρος στο σπίτι σας,πχ το γκαράζ που δεν χρησιμοποιείτε εσείς. Μπορείτε να το διαμορφώσετε κατάλληλα και να το νοικιάζετε για αποθήκη σε κάποιον που θα του χρησιμεύσει αυτός ο χώρος. Άλλη περίπτωση μπορεί να είναι κάποιο πρώην κατάστημα που δεν έχει ενοικιαστεί. Γενικά οποιοσδήποτε χώρος που φαινομενικά φαίνεται άχρηστος όντας άδειος, μπορεί να μετατραπεί σε αποθήκη.

Αρκετοί επιχειρηματίες έχουν κατασκευάσει συγκροτήματα αποθηκών. Αγοράζουν κάποια έκταση, και διαμορφώνουν προκατασκευασμένες αποθήκες. Αυτές τις ενοικιάζουν για κάποια χρονική περίοδο(πχ ανά μήνα) όπως ακριβώς θα γινόταν σε περίπτωση σπιτιού.

19) Ενοικίαση εξοπλισμού

Νοικιάστε κάτι που έχετε και μπορεί κάποιος να χρειάζεται για λίγο χωρίς να είναι επιτακτική η μόνιμη απόκτηση του.

Ενοικιάστε κάτι που δεν χρησιμοποιείτε καθημερινά αλλά δεν είναι εύκολο να αποκτήσει κάποιος.

Η λογική είναι σαν το δωμάτιο του σπιτιού για το οποίο γράψαμε στο “Ενοικίαση Σπιτιού ή Δωματίου” . Αφού υπάρχει και δεν το χρησιμοποιείτε συνεχώς μπορείτε να εκμεταλλευτείτε.

Ανάλογα τον εξοπλισμό, μπορείτε να βρείτε ενδιαφερόμενους είτε μέσω γνωστών, είτε αγγελιών ή ακόμα και να φτιάξετε δικιά ιστοσελίδα για αυτό τον σκοπό.

 Πράγματα που θα μπορούσατε να ενοικιάσετε :

-Ακριβή – επαγγελματική φωτογραφική κάμερα

-Μουσικό όργανο / εξάρτημα(πχ ηχεία)

-Αγροτικό εξοπλισμό

-Όργανα γυμναστικής

Φυσικά μπορείτε να ξεκινήσετε με ένα αντικείμενο και αν δείτε ότι υπάρχει ζήτηση και έχετε κτίσει πελατολόγιο να προχωρήσετε σε αγορά και παραπάνω.

 20) Αγοράστε και πουλήστε domain names 

Κατοχυρώστε ονόματα ιστοσελίδων και με σκοπό να τα πουλήστε αργότερα που μπορεί να έχουν πάρει μεγάλη αξία.

Αρχικά, ξεκαθαρίζουμε ότι αυτός ο τρόπος δεν είναι σταθερός τρόπος εισοδήματος

Για την ακρίβεια, μπορεί να βγάλετε και μόνο μια φορά ή ποτέ κέρδος. Αλλά αν αυτή η μια φορά έχει μεγάλη αξία σίγουρα δεν θα έχετε μετανιώσει για τα 10-20-30 ευρώ που επενδύσατε σε ένα domain name.

Όπως ήδη θα έχετε καταλάβει, η λογική είναι πολύ απλή. Αν νομίζετε ότι έχετε βρει ένα domain name που μπορείτε να το καταχωρήσετε και αργότερα θα έχει αξία, το κάνετε! Συνήθως η αγορά ενός domain είναι 10/έτος , ποσό που μπορεί να πολλαπλασιαστεί αν αποφασίσετε να το πουλήσετε και έχει αποκτήσει αξία.

Ένα πολύ απλό παράδειγμα. Η λέξη yolo . Πριν κάποια χρόνια δεν υπήρχε καν σαν λέξη ( ούτε τώρα είναι με την κυριολεκτική έννοια). Τώρα την συναντάμε καθημερινά μπροστά μας. Φανταστείτε λοιπόν ότι αγοράσατε το yolo .com domain όταν άρχισε να εμφανίζετε αυτή η λέξη. Για 10ε/έτος θυμίζουμε. Ψάχνοντας με το κατάλληλο εργαλείο ( πχ. http://www.freevaluator.com/ ) βρίσκουμε ότι η αξία του αυτή τη στιγμή υπολογίζεται στα 9,000$  εώς 21,000$

Το πόσο έγκυρα είναι τα ποσά δεν  μας ενδιαφέρει τόσο για το παράδειγμά μας, σίγουρα όμως υπάρχουν domain names που η αξία τους εκτινάσσεται σύμφωνα με τα trends της κοινωνίας.

Μια ιδέα για τα ποσά που παίζουν και πως γίνεται η διαδικασία μπορείτε να βρείτε στο Flippa , την μεγαλύτερη ιστοσελίδα αγοραπωλησιών σε ότι έχει να κάνει με ιστοσελίδες και εφαρμογές.

21) Επένδυση/Συμμετοχή σε χτίσιμο κτηρίου

Μαζεύεστε αρκετά άτομα, επενδύετε στην ανέγερση κτηρίου με σκοπό την ενοικίαση/πώληση και μοιράζεστε τα έσοδα των ενοικίων/πώλησης όταν πραγματοποιηθεί.

Πολύ περιληπτικά και απλά είναι όπως το αναφέρουμε στην περιγραφή.

“Μαζεύεστε αρκετά άτομα, επενδύετε στην ανέγερση κτηρίου με σκοπό την ενοικίαση/πώληση και μοιράζεστε τα έσοδα των ενοικίων/πώλησης όταν πραγματοποιηθεί.” Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό ακολουθώντας αυτό το μοντέλο,την συμμετοχή σε χτίσιμο κτηρίου, κάποιος στοχεύει στο μακροπρόθεσμο παθητικό εισόδημα.

Κατά πάσα πιθανότητα, αν όλα έχουν πάει καλά και έχει πετύχει η επένδυση, θα δείτε καθαρά κέρδη μετά από χρόνια. Το καλό φυσικά είναι, ότι σε περίπτωση ενοικίων αυτά τα κέρδη από την επένδυσή σας θα είναι σταθερά για το μέλλον.

Φυσικά όσο απλή ακούγεται σαν ιδέα τόσο περίπλοκη είναι. Καταρχήν είναι σχεδόν δεδομένο ότι για να εμπλακείτε στον χώρο, πρέπει να είστε εξοικειωμένος με οικονομικούς όρους και μοντέλα. Ή να βρείτε κάποιον που να έχει αυτές τις γνώσεις ενεργώντας για εσάς και να σας συμβουλεύει.

22) Ακολουθήστε κάποιον ειδικό

Βρείτε κάποιον ειδικό(αποδεδειγμένα) που δίνει συμβουλές και προτάσεις. Ακολουθήστε τον πιστά με στόχο το μακροχρόνιο κέρδος.

Πολλές φορές δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο.

Και μία περίπτωση είναι αυτή εδώ. Αποκτήστε παθητικό εισόδημα ακολουθώντας κάποιον ειδικό. Είτε αυτό είναι στα χρηματοικονομικά( μετοχές,ομόλογα κτλπ)  είτε σε προτάσεις στοιχηματισμού στον αθλητισμό είτε σε επιχειρηματικές επενδύσεις . Γενικά, σε ότι νομίζεται ότι δεν είστε αρκετά καλός ή δεν έχετε τις απαραίτητες γνώσεις, αλλά πιστεύετε ότι υπάρχει περιθώριο κέρδους.

Ας πάρουμε για παράδειγμα, την περίπτωση του στοιχηματισμού που είναι και το πιο απλό. Βρίσκουμε κάποιον αποδεδειγμένα καλό και επαγγελματία που δίνει προτάσεις. Τον ακολουθούμε κατά γράμμα και χωρίς δικές μας παρεμβάσεις.Ακόμα και αν δεν ξέρουμε τίποτα για το άθλημα που μας προτείνει,ακόμα και αν διαφωνούμε με αυτό που προτείνει. Αυτός είναι ο ειδικός , εμάς απλά η άποψή μας. Αν το ιστορικό του δείχνει μακροχρόνια κέρδη, το πιο πιθανό είναι να έχετε και εσείς μακροχρόνια κέρδη μαζί του.

Θα προσέξατε φυσικά ότι τονίζουμε τον αποδεδειγμένα πετυχημένο και επαγγελματία. Ειδικά στο χώρο του στοιχήματος θα συναντήσετε άπειρες επιλογές από ανθρώπους που δίνουν προτάσεις. Πριν αποφασίσετε αν πρέπει να τον ακολουθήσετε. Κάντε έναν αναλυτικό έλεγχο στο ιστορικό του(αν δεν έχει απλά προσπεράστε τον) και τις αναλύσεις του.

Γενικότερα αυτός ο τρόπος απόκτησης παθητικού εισοδήματος μπορεί να αποδειχθεί πολύ αποτελεσματικός και ξεκούραστος. Είναι δεδομένο όμως, ότι πρέπει να γίνει πολύ προσεκτική επιλογή για τον ποιον πρέπει να ακολουθήσετε και σε ποιο τομέα!

23) Συνδρομές

Δημιουργήστε μια ιστοσελίδα στην οποία θα προσθέτετε συχνά περιεχόμενο για το οποίο θα μπορούσε κάποιος να πληρώνει συνδρομή για να έχει πρόσβαση.

Οι συνδρομές είναι από τους πιο δημοφιλής τρόπους παθητικού εισοδήματος.

Αρκεί καταφέρετε να δημιουργήσετε περιεχόμενο για το οποίο θα πλήρωνε κάποιος σε σταθερό χρονικό διάστημα. Υπάρχουν αρκετοί τρόποι και ιδέες να το πετύχετε αυτό.

Ένας από αυτούς είναι η περίπτωση να είναι τόσο μοναδικό το περιεχόμενο της σελίδας σας που κάποιος θα πληρώσει για να είναι ένας από αυτούς που θα έχουν πρόσβαση.

Δεύτερη περίπτωση , να έχετε το περιεχόμενο της σελίδας δωρεάν σε μια μορφή και να πουλάτε το ίδιο περιεχόμενο σε άλλη μορφή μέσω συνδρομής. ( πχ οδηγούς που έχετε δωρεάν σαν άρθρα να τα δίνετε στα μέλη σαν βίντεο ή ηχητικό αρχείο)

Άλλο μοντέλο συνδρομής συναντάμε για άμεση εξυπηρέτηση ή early access. Κάποιος πληρώνει κάτι παραπάνω και έχει πρόσβαση σε περιεχόμενο ή προϊόν πριν από τους υπόλοιπους. Ή στην περίπτωση της εξυπηρέτησης να βρεθεί στην κορυφή μιας λίστας αναμονής όταν χρειαστεί.

Επίσης πολύ συχνά συναντάμε εφαρμογές σε εφαρμογές κινητών. Μια καλή εφαρμογή μπορεί να μαζέψει εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες, μηνιαίους συνδρομητές. Έχουμε γράψει περισσότερα και μπορείτε να διαβάσετε για τις εφαρμογές κινητών στο “Δημιουργία εφαρμογής για smartphone”

Υπάρχουν πολλά ακόμα μοντέλα, και ο καθένας θα μπορούσε να δημιουργήσει το δικό του, ανάλογα τις ανάγκες και το είδος. Ότι και να αποφασίσετε προσέξτε το περιεχόμενο που θα δώσετε μέσω συνδρομής να αξίζει να τα χρήματα που ζητάτε. Θέλετε οι πελάτες να ανανεώνουν τις συνδρομές τους, έτσι ώστε να έχετε σταθερά έσοδα από αυτές.

24) Επιχείρηση αυτόματων πλυντηρίων

Πλυντήρια ρούχων που δουλεύουν με κέρματα. Με σωστή συντήρηση έχει όλα τα φόντα για δημιουργία ενός καλού παθητικού εισοδήματος.

Επιχείρηση αυτόματων πλυντηρίων. Τα γνωστά πλυντήρια με κέρματα.

Ιδανικές περιοχές που θα μπορούσε να δημιουργηθεί μια τέτοια επιχείρηση είναι προφανώς σε περιοχές που μένουν άνθρωποι χωρίς πλυντήρια.

Οπότε καλές ιδέες είναι κοντά σε :

  • στρατόπεδα
  • περιοχές κάμπινγκ
  • σπίτια φοιτητών
  • αεροδρόμια
  • λιμάνια

Γενικά η λογική είναι παρόμοια με το “Παθητικό εισόδημα μέσω εγκατάστασης αυτόματων πωλητών“. Όπως έχουμε γράψει και εκεί :

Θα χρειαστεί μια αρχική επένδυση για την αγορά του μηχανήματος και κάποιον να το συντηρεί . Όπως φυσικά δεν πρέπει κάποιος να ξεχάσει τα πάγια έξοδα. Όπως το ρεύμα,θα πρέπει να είναι σε λειτουργία συνεχώς, και τον ανεφοδιασμό.

Από εκεί και πέρα είναι στο χέρι σας να επιλέξετε το σωστό σημείο εγκατάστασης και να κάνετε καλές συμφωνίες με τις εταιρείες που θα σας προμηθεύουν με προϊόντα.

25) Μετοχές 

Με την κλασσική έννοια. Αγοράστε μετοχές σε εταιρείες που πιστεύετε ότι θα αυξήσουν την αξία τους και πουλήστε τις με (μεγάλο) κέρδος.

Το γνωστό σε όλους μας χρηματιστήριο.

Αγοράζετε μετοχές στο χρηματιστήριο από εταιρείες που νομίζετε ότι θα ανέβει η αξία τους και πουλάτε την κατάλληλη στιγμή για μέγιστο κέρδος. Με την έννοια ότι αγοράζετε και περιμένετε χωρίς να κάνετε τίποτα πέρα από την αγορά, μπορείτε να αποκτήσετε παθητικό εισόδημα μέσω μετοχών.

Ακούγεται απλό αλλά φυσικά δεν είναι. Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν χάσει πάρα πολλά λεφτά με αυτό τον τρόπο.

Δεν χρειάζεται μόνο προσεκτική επιλογή μετοχών αλλά και να γίνει η αγορά και τον σωστό χρόνο. Οπότε χρειάζεται να ξέρετε καλά την αγορά και τις εταιρείες που θα εμπλακείτε . Μια καλή ιδέα θα ήταν να ακολουθείτε την συμβουλές κάποιου ειδικού.

26) Συλλογή και πώληση πληροφοριών 

Δημιουργία και πώληση πληροφοριών ή δεδομένων που είναι δύσκολο να αποκτηθούν σαν πακέτο.Το φτιάχνετε μια φορά το πουλάτε πολλές.

Το σκεπτικό είναι πάρα πολύ απλό. Πουλάτε το κόπο σας να δημιουργήσετε ένα πακέτο ή βάση δεδομένων.

Δημιουργήστε ένα πακέτο από πληροφορίες ή γενικά μια βάση δεδομένων που δεν είναι εύκολο να έχει πρόσβαση κάποιος. Στη συνέχεια με μια πολύ απλή δημιουργία ιστοσελίδας θα μπορέσετε να κάνετε πωλήσεις.

Τι θα μπορούσε όμως να περιέχει ένα τέτοιο πακέτο; Οτιδήποτε!

Όπως είπαμε και πιο πάνω όμως, όσο πιο δύσκολο είναι κάποιος να συγκεντρώσει το περιεχόμενο του πακέτου από μόνος του, τόσο πιο κοντά στο στόχο σας θα είστε εσείς. Να πετύχετε πωλήσεις. Καλό σκεπτικό είναι, όπου υπάρχει “σαβούρα” , υπάρχει και ευκαιρία για ξεσκαρτάρισμα .

Μερικά παραδείγματα:

-Μαζέψτε καλούς οδηγούς για ένα συγκεκριμένο θέμα

-Email list. Λίγο δύσκολο αλλά πολλοί αγοράζουν μεγάλες λίστες για διαφημιστικούς σκοπούς.

-Λίστα επαγγελματιών για περιοχές

-Λίστα επιχειρήσεων

-Κατάλογος τηλεφώνων

-Πακέτο φωτογραφιών

Τα παραδείγματα είναι αμέτρητα ανάλογα το κοινό που απευθύνεστε. Αν επιχειρήσετε κάτι τέτοιο όμως, προσέξτε τι θα συμπεριλάβετε δίνοντας μεγάλη προσοχή στα πνευματικά δικαιώματα και τα προσωπικά δεδομένα.


27) Ενοικίαση ιστοσελίδας

Δημιουργία ιστοσελίδας που θα μπορούσε να ενοικιαστεί σε μια μεγαλύτερη εταιρεία.

Η ιδέα σε αυτόν τον τρόπο είναι να εκμεταλλευτείτε τις μηχανές αναζήτησης.

Γενικά όλες οι επιχειρήσεις θέλουν να έχουν την σελίδα τους όσο πιο ψηλά γίνεται στα αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης (Google, Bing κτλπ). Αν λοιπόν εσείς καταφέρετε να φτιάξετε μία σελίδα που θα βρεθεί στην πρώτη σελίδα αποτελεσμάτων, υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες, να ενδιαφερθεί κάποιος να αξιοποιήσει αυτή την θέση προς όφελος του.

Στις περισσότερες περιπτώσεις θα ζητηθεί πώληση αλλά το πιο πιθανό είναι η ενοικίαση να σας συμφέρει πιο πολύ. Φυσικά για να πετύχει αύτο πρέπει να βρείτε ένα πολύ συγκεκριμένο τομέα, έτσι ώστε να μην υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός και να τα καταφέρετε πιο εύκολα.

Για παράδειγμα, αν φτιάξετε μία απλή σελίδα με θέμα τις έξυπνες λάμπες,και καταφέρετε να βρεθείτε στα πρώτα αποτελέσματα της Google , είναι πολύ πιθανό να ενδιαφερθεί κάποιος που πραγματικά πουλάει έξυπνες λάμπες για την σελίδα σας.

28) Σχέδια 

Πουλήστε σχέδιά σας που θα μπορούσαν να τυπωθούν σε ρούχα ή αντικείμενα και επωφεληθείτε από τις πωλήσεις αυτών.

Αν έχετε μεράκι στο να σχεδιάζετε ίσως υπάρχουν ευκαιρίες για ένα παθητικό εισόδημα!

Άλλος ένας τρόπο για να αποκτήσετε παθητικό εισόδημα είναι σχεδιάζοντας μπλουζάκια και άλλα προϊόντα , ακόμα και αν δεν έχετε εμπειρία πάνω στο χώρο! Εταιρείες σαν την CafePress σαν επιτρέπουν να ανεβάζετε τα σχέδια σας στο ίντερνετ και να δημιουργείτε ρούχα , κούπες , καλύμματα για λαπτοπ και πολλά άλλα προϊόντα.

Όταν λοιπόν οι αγοραστές επισκεφτούν την ιστοσελίδα και αγοράσουν κάποιο προϊόν με το σχέδιο σας πάνω, η εταιρεία θα σας δώσει προμήθεια.

Το CaffePress είναι το πιο γνωστό σαιτ αλλά φυσικά υπάρχουν και πολλές εναλλακτικές επιλογές για να επιλέξει κάποιος (είτε να χρησιμοποιήσει παράλληλα). Μπορείτε να δείτε και τις παρακάτω:

Zazzle

Threadless

Teefury

και ακόμα περισότερες επιλογές θα βρείτε εδώ.

 

29) Δημιουργία μουσικής

Όπως και με φωτογραφίες ή βίντεο, μπορείτε να δημιουργήσετε κομμάτια που θα πληρώσουν άλλοι για να τα χρησιμοποιήσουν.

Αν έχετε τις γνώσεις και τον εξοπλισμό για δημιουργία μουσικής μπορείτε να επωφεληθείτε από αυτό .

Η λογική είναι ακριβώς η ίδια με το άρθρο που έχουμε γράψει για το πως να αποκτήσουμε παθητικό εισόδημα μέσω των φωτογραφιών μας.

Παραθέτουμε λοιπόν (με τις κατάλληλες αλλαγές) :

Εφόσον πιστεύετε ότι τα κομμάτια σας αξίζουν ποιοτικά και τεχνικά δεν έχετε παρά να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα iStockphoto.com ή κάποια παρόμοια .

Πως λειτουργεί; Πολύ απλά, κάνετε αίτηση να γίνετε πωλητής και στη συνέχεια καταχωρείτε την μουσική σας. Όσα από τα κομμάτια σας εγκριθούν, θα προβάλλονται στις ανάλογες κατηγορίες του iStockphoto και κάθε φορά που κάποιος επιλέγει να αγοράσει κάποιο, εσείς θα παίρνεται προμήθεια.

Η ιστοσελίδα iStockphoto εγγυάται ποιοτικό περιεχόμενο για τους πελάτες της, και έτσι έχει καταφέρει τους κερδίσει. Πολλοί προτιμάνε να δώσουν ένα μικρό ποσό για ένα ξεχωριστό κομμάτι που θα θέλουν να χρησιμοποιήσουν σε κάποιο βίντεό τους,χωρίς να τους προβληματίζουν τα πνευματικά δικαιώματα.

Φυσικά υπάρχουν και εναλλακτικές επιλογές για να επιλέξει κάποιος (είτε να χρησιμοποιήσει παράλληλα). Μπορείτε να δείτε και τις παρακάτω

Dreamstime

Shutterstock

Sounddotcom

AudioJungle

30) Ψηφιακό Σεμινάριο 

Δημιουργήστε ένα σεμινάριο σε ένα τομέα που είστε καλοί και άλλοι θα πλήρωναν να μάθουν πως να γίνουν και αυτοί ακολουθώντας τις συμβουλές σας.

Αν έχεις κάποιο τομέα που μπορείς να θεωρηθείς ειδήμων , τότε το να φτιάξεις ένα σεμινάριο πάνω σε αυτόν είναι πολύ καλή ιδέα!

Καταρχήν πρέπει να πούμε ότι αν αποφασίσετε να προχωρήσετε, θα πρέπει να ξέρετε ότι έχει πολυυυυυύ δουλειά. Όταν βέβαια γίνει αυτή η πολύ δουλειά ελπίζουμε ότι θα έχετε εξασφαλίσει ένα πάρα πολύ καλό παθητικό εισόδημα. Μπορεί να χρειαστείτε πένταπλάσιο χρόνο από το γράψετε ένα βιβλίο, αλλά μπορείτε να το χρεώνεται και σε πενταπλάσια τιμή!

Φυσικά έχει και μεγάλη σημασία σε τι αγορά θα μπείτε και πόσο μεγάλη ζήτηση για το αντικείμενο που θα πραγματεύεται το σεμινάριο σας. Αν το περιεχόμενό σας είναι καλό και αξίζει, δεν θα πρέπει να σας φοβίζει ο ανταγωνισμός. Αν είναι καλό, οι πωλήσεις θα έρθουν!

Είτε αποφασίσετε να κάνετε το σεμινάριο σε μορφή βίντεο(προτιμότερο) είτε σαν άρθρο,υπάρχουν δύο “δρόμοι” που θα μπορούσατε να ακολουθήσετε.

-Η πρώτη επιλογή είναι να φτιάξετε δική σας ιστοσελίδα πάνω στο θέμα.
Έχουμε την ιστοσελίδα-μπλογκ με θέμα το παθητικό εισόδημα. Την έχουμε γεμίσει με άρθρα που δίνουν πληροφορίες πάνω στο θέμα. Όλα αυτά είναι δωρεάν. Αν στοχεύσαμε στο παθητικό εισόδημα μέσω σεμιναρίου, αυτό θα ήταν το επόμενο βήμα. Θα φτιάχναμε μια ξεχωριστή κατηγορία στην ιστοσελίδα μας, με θεματικά βίντεο που θα εξηγούσαμε βήμα βήμα την απόκτηση παθητικού εισοδήματος για όλους(ή τους περισσότερους ) τρόπους παθητικού εισοδήματος.

-Η δεύτερη επιλογή είναι να πουλήσετε το σεμινάριό σας μέσω τρίτου. Από τις πιο δημοφιλής πλατφόρμες για αυτό το σκοπό είναι η Udemy. Δημιουργείστε το σεμινάριο σας, καταχωρήστε το και περιμένετε τις πωλήσεις για να εισπράξετε λεφτά. Φυσικά η Udemy ( ή οποιαδήποτε) άλλη πλατφόρμα, παίρνει κάποια προμήθεια επί των πωλήσεων. Οπότε πρέπει να δείτε τι σας συμφέρει μεταξύ αυτής της λύσης ή της δημιουργίας δικού δική σας ιστοσελίδας.

31) Ενοικίαση μεταφορικού μέσου

Πολύ απλά αν για κάποια περίοδο δεν χρειάζεστε το μεταφορικό σας μέσο, μπορείτε να το δώσετε σε κάποιον άλλο από το να είναι ακινητοποιημένο στο γκαράζ.

Αξιοποιήστε το αμάξι σας ή την μηχανή σας για κάποιο έξτρα εισόδημα.

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι και μορφές που μπορείτε να πραγματοποιήσετε ενοικίαση μεταφορικού μέσου για να λάβετε αμοιβή.

Ο πρώτος και πιο εμφανής τρόπος είναι να δώσετε προς ενοικίαση το όχημα σας τις μέρες που δεν το χρησιμοποιείτε. Αυτό βέβαια προϋποθέτει συμβόλαια και την κατάλληλη ασφάλεια για να είστε καλυμμένοι σε περίπτωση ατυχήματος.

Μπορείτε να μοιραστείτε το κόστος μια διαδρομής που θα κάνατε μόνος σας. Όπως αναφέρετε και στην ιστοσελίδα του Carpooling.gr :
Tο carpooling.gr είναι η ανεξάρτητη πύλη που συνδέει τους ταξιδιώτες που κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση, φέρνει σε επαφή ανθρώπους που σχεδιάζουν να κάνουν το ίδιο ταξίδι και θέλουν να μοιραστούν τα έξοδά του.” Έτσι κι αλλιώς θα κάνατε την διαδρομή και θα οδηγούσατε, γιατί να μην το κάνετε στο μισό κόστος ;

Άλλη μέθοδος που θα μπορούσατε να αξιοποιήσετε το όχημα σας είναι να βάλετε διαφήμιση πάνω σε αυτό! Φυσικά αυτό δεν είναι και τόσο διαδεδομένο στην χώρα μας αλλά θα μπορούσατε να το δοκιμάσετε. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να προσεγγίσετε κάποια τοπική επιχείρηση και να προτείνετε την ιδέα. Δεν είναι καθόλου απίθανο να υπάρξουν αρκετοί ενδιαφερόμενοι.

32) Κατασκευή και συντήρηση ιστοσελίδων

Βρείτε άτομα ή μικρές επιχειρήσεις που δεν έχουν σελίδες στο διαδίκτυο  και προσφερθείτε να τους τις φτιάξετε με το ανάλογο αντίτιμο.

Πολλές τοπικές επιχειρήσεων είτε επειδή δεν έχουν τις γνώσεις είτε επειδή δεν το έχουν σκεφτεί, δεν έχουν καθόλου δραστηριότητα στο διαδίκτυο. Οι περισσότερες βρίσκονται στην πρώτη κατηγορία. Και αυτό μπορείτε να το εκμεταλλευτείτε εσείς.

Με πολύ βασικές γνώσεις και μικρή σχετικά θυσία χρόνου μπορείτε να χτίσετε online παρουσία . Μια ιστοσελίδα που στηρίζετε στο wordpress είναι πανεύκολο να φτιαχτεί ακολουθώντας έναν από τους εκατοντάδες οδηγούς που υπάρχουν στο διαδίκτυο.

Αν λοιπόν καταφέρετε και βρείτε πελάτες και κατασκευάσετε αυτές τις ιστοσελίδες , μπορείτε να κάνετε συμφωνίες για συντήρηση αυτών με κάποιο ετήσιο κόστος.Με ένα σεβαστό αριθμό πελατών,μπορείτε να χτίσετε ένα πολύ καλό παθητικό εισόδημα. Η ιδανική περίπτωση είναι,οι επιχειρήσεις αυτές να μην είναι καταστήματα που θέλουν να πουλάνε online αλλά απλά θέλουν να έχουν μια ιστοσελίδα. Σε αυτή την περίπτωση, ο χρόνος ενασχόλησης σας για συντήρηση, μειώνεται στο ελάχιστο.

33) Αγορά με στόχο την πώληση 

Αν ξέρετε καλά μια συγκεκριμένη αγορά μπορείτε να βρίσκεται μεταχειρισμένα πράγματα σε πολύ καλή τιμή, τα οποία θα μπορέσετε να πουλάτε κατευθείαν βγάζοντας κάποιο κέρδος.

Εκμεταλλευτείτε τις γνώσεις σας πάνω σε μία αγορά.

Ξέρετε πολύ καλά μια συγκεκριμένη αγορά; Πάνω στο οτιδήποτε, από οχήματα μέχρι αντικείμενα και κτήρια. Στην ουσία μιλάμε για το πως λειτουργούν οι μεσίτες στα σπίτια, αλλά μπορούμε να εφαρμόσουμε την στρατηγική αυτή στο οτιδήποτε.

Ας πάρουμε για παράδειγμα τα smartphone. Εδώ και κάποια χρόνια υπάρχει τεράστια παραγωγή και ζήτηση στα κινητά τηλέφωνα. Η τεχνολογία κάνει άλματα συνεχώς στην κατηγορία αυτή, με αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που έχουν αποκτήσει μία μορφή χόμπι. Να αλλάζουν συχνά smartphone δοκιμάζοντας την τελευταία λέξη της τεχνολογίας και σχεδιασμού.

Έχει δημιουργηθεί λοιπόν μια τεράστια αγορά μεταχειρισμένων συσκευών. Πολλοί που είναι έμπειροι, βρίσκουν ευκαιρίες σε αυτή την αγορά μεταχειρισμένων, αγοράζοντας φτηνά έχοντας την εμπειρία να αναγνωρίσουν τις ευκαιρίες. Και φυσικά πουλάνε κατευθείαν το προϊόν με άμεσο κέρδος.

Αν λοιπόν έχετε εμπειρία και γνώσεις σε ένα αντικείμενο, ίσως μπορείτε να επωφεληθείτε από την αγορά μεταχειρισμένων.

34) Δημιούργησε ένα Blog.

Το πρώτο βήμα είναι να ψάξεις και να βρεις ένα θέμα που μπορείς να γράψεις για αυτό. Η θεματική (ή αλλιώς niche) με την οποία θα ασχοληθείς θα πρέπει είναι κάτι  πάνω στο οποίο έχεις γνώσεις, πάθος και να σου προκαλεί ενδιαφέρον, διαφορετικά σύντομα θα βαρεθείς… Επίσης θα πρέπει να έχει και προοπτική να είναι κερδοφόρο.

Για να δημιουργήσεις παθητικό εισόδημα από το blogging, πρέπει να κάνεις διανοητική μετάβαση από να είσαι απλά blogger στο να είσαι CEO. Αυτή η ψυχολογική αλλαγή θα σου επιτρέψει να δείς τα πράγματα από την οπτική γωνία του ιδιοκτήτη μιας επιχείρησης. 

Πρώτον, πρέπει να κατανοήσεις τους σωστούς τρόπους δημιουργίας εσόδων από ένα ιστολόγιο με βάση τον κύκλο ζωής και την ηλικία του ιστολογίου σου. Για παράδειγμα, όταν μόλις ξεκινήσεις και δεν έχεις πολλή κίνηση, δεν έχει νόημα να ανησυχείς για την προσθήκη διαφημίσεων ή συνδέσμων συνεργατών σε ολόκληρο τον ιστότοπό σου.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν το επικό σου ταξίδι στο blogging, αποκτώντας ένα domain καθώς και χώρο φιλοξενίας (hosting) για το blog σου. Από την εμπειρία μου, θα συνιστούσα την Blue Host.

Είναι ένας πάροχος που χρησιμοποιώ τα τελευταία χρόνια και εγώ προσωπικά και έχω μείνει πολύ ευχαριστημένος, διαφορετικά δεν θα τον πρότεινα. Έχει πολύ ανταγωνιστικές τιμές, καθώς και 24ωρο support σε περίπτωση που χρειαστείς κάτι.35) Συμμετοχή σε Online Έρευνες

Ένας μοντέρνος τρόπος για έξτρα εισόδημα από το σπίτι, αν και όχι τόσο παθητικός αφού απαιτέιται κάποιος χρόνος για τη συμπλήρωση, είναι η συμμετοχή σε online έρευνες.

Η συμμετοχή σε online έρευνες αγορών είναι επίσης μια πολύ καλή ευκαιρία να πει κάποιος την γνώμη του και να επηρεάσει τις τάσεις της αγοράς.

Οι έρευνες online με αμοιβή λαμβάνονται πολύ σοβαρά υπόψη από τις εταιρίες που παράγουν και διακινούν αγαθά. Όσο για τα χρήματα, ένα μικρό, αλλά σημαντικό εισόδημα σε βάθος ενός έτους θα βγει!

Μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες για έρευνες online με ανταμοιβή στην Ελλάδα είναι η Mobrog Online, η MarketAgent, η Toluna και το TGM Panel.

Μπορείς να δείς περισσότερα ΕΔΩ.

Πηγές: supermoney, passiveincome.gr

X