Σαν σημερα | 1 Ιουλιου

july, 2017

This is a repeating event

1julAll DayΣαν σημερα | 1 Ιουλιου

more

ΓΕΓΟΝΟΤΑ

1915: Ο Αμερικανός τραγουδιστής, τραγουδοποιός και μουσικός της blues Willie Dixon (William James Dixon 1915-1992) γεννήθηκε στο Βίκσμπουργκ του Μισισίπι. Θεωρείται ένας από τους μουσικούς που καθιέρωσαν τον ήχο της Chicago Blues. Έχει γράψει μερικά από τα σημαντικότερα τραγούδια της blues όπως τα “Little Red Rooster”, “Hoochie Coochie Man”, “Evil”, “Back Door Man”, “I Just Want to Make Love to You”, “I Ain’t Superstitious”, “My Babe”, “Bring It On Home” κ.α. Συνεργάστηκε με καλλιτέχνες όπως οι Muddy Waters, Howlin’ Wolf και Little Walter. Το όνομα του γράφτηκε στο Blues Hall of Fame το 1980 και στο Rock and Roll Hall of Fame το 1994. Το 1989 κέρδισε το βραβείο Grammy “Best Traditional Blues Recording”για το άλμπουμ του “Hidden Charms”. Τραγούδια του έχουν διασκευαστεί από πολλούς καλλιτέχνες και συγκροτήματα όπως Bob Dylan, Cream, Jimi Hendrix, Led Zeppelin, The Yardbirds, The Rolling Stones, Queen, The Doors κ.α.

1935: Ένας από τους σπεσιαλίστες της blues φυσαρμόνικας, ο Αμερικανός μουσικός, τραγουδιστής και τραγουδοποιός James Cotton γεννήθηκε στην Τούνικα του Μισισίπι. Συνεργάστηκε με καλλιτέχνες όπως οι Howlin’ Wolf, Muddy Waters, Janis Joplin κ.α. Το 1996 κέρδισε το βραβείο Grammy “Best Traditional Blues Album” για το άλμπουμ “Deep in the Blues”.

1945: Η Αμερικανίδα τραγουδίστρια και τραγουδοποιός Debbie Harry (Deborah Ann Harry) γεννήθηκε στο Μαϊάμι της Φλόριντα. Είναι δημοφιλής για την συμμετοχή της στο συγκρότημα Blondie, με το οποίο γνώρισε επιτυχία τις δεκαετίες ’70 και ’80 με τραγούδια όπως τα “Heart of Glass”, “Atomic”, “The Tide Is High”, “Rapture”, “Call Me” κ.α.

1963: Στα Abbey Road Studios του Λονδίνου, οι The Beatles ηχογραφούν το τραγούδι “She Loves You”. Θα κυκλοφορήσει στις 23 Αυγούστου του 1963 στη Μεγάλη Βρετανία και 16 Σεπτεμβρίου στην Αμερική.

1969: Οι The Doors κυκλοφορούν το τέταρτο στούντιο άλμπουμ τους με τίτλο “The Soft Parade”. Ηχογραφήθηκε από τον Ιούλιο του 1968 έως και τον Απρίλιο του 1969 στα Elektra Sound Recorders Studios του Λος Άντζελες της Καλιφόρνια. Δημοφιλή τραγούδια του άλμπουμ: “Touch Me”, “Tell All the People” κ.α.

2003: Ο Αμερικανός jazz φλοαουτίστας Herbie Man (Herbert Jay Solomon 1930-2003) απεβίωσε σε ηλικία 73 ετών  στην Σάντα Φε του Νέου Μεξικού μετά από πολύχρονη μάχη μρ τον καρκίνο του προστάτη. Θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους φλαουτίστες της δεκαετίας του ’60. Το 1975 σημείωσε επιτυχία με το single “Hijack”, το οποίο έμεινε για τρεις εβδομάδες στην πρώτη θέση του Billboard Dance Hits.

2005: Ο Αμερικανός R&B/soul τραγουδιστής, τραγουδοποιός και παραγωγός Luther Vandross (Luther Ronzoni Vandross 1951-2005) απεβίωσε σε ηλικία 54 ετών σε νοσοκομείο στο Έντισον του Νιου Τζέρσεϊ μετά από καρδιακό επεισόδιο. Στην καριέρα του πούλησε πάνω από είκοσι πέντε εκατομμύρια άλμπουμ και κέρδισε οκτώ βραβεία Grammy. Συνεργάστηκε με καλλιτέχνες όπως οι Roberta Flack, David Bowie, Chaka Khan, Donna Summer, Bette Midler, Janet Jackson κ.α. Δημοφιλή τραγούδια του: “Fascination” (David Bowie), “The Best Things in Life Are Free” (Janet Jackson), “Dance with My Father”, “Power of Love/Love Power” κ.α.

X