Σαν σημερα | 3 Ιουλιου

july, 2017

This is a repeating event

3julAll DayΣαν σημερα | 3 Ιουλιου

more

ΓΕΓΟΝΟΤΑ

1952: Η Αμερικανίδα τραγουδίστρια και τραγουδοποιός Laura Branigan (Laura Ann Brabigan 1952-2004) γεννήθηκε στο Μπρούστερ της Νέας Υόρκης. Σημείωσε επιτυχία την δεκαετία του ’80 με τραγούδια όπως τα “Gloria” και “Self Control”. Το 1983 κέρδισε το βραβείο  Grammy για την συμμετοχή της στο soundtrack της ταινίας “Flashdance” με το τραγούδι “Imagination”.

1960: Ο Βρετανός μουσικός και τραγουδοποιός Vince Clarke (Vincent John Martin) γεννήθηκε στο Σάουθ Γούντφορντ της Αγγλίας. Είναι ιδιαίτερα δημοφιλής για την συμμετοχή του στα συγκροτήματα Depeche Mode (1980-81), Yazoo (1981-83), The Assembly (1983-85) και Erasure. Δημοφιλή τραγούδια του: “Just Can’t Get Enough”, “Don’t Go”, “Sometimes”, “Chains of Love”, “A Little Respect” κ.α.

1969: Ο Βρετανός κιθαρίστας και ιδρυτής του rock συγκροτήματος The Rolling Stones, Brian Jones (Lewis Brian Hopkin Jones 1942-1969) βρέθηκε νεκρός σε ηλικία 27 ετών στην πισίνα του σπιτιού του στο Χάτφορντ της Αγγλίας. Ο θάνατος του χαρακτηρίστηκε ατύχημα. Ο Jones πειραματίστηκε με διάφορα μουσικά όργανα και μουσικά στυλ. Ερχόμενος στο Λονδίνο γνώρισε τους μουσικούς Alexis Korner, Paul Jones (Manfred Mann) και Jack Bruce (Cream) με τους οποίους έφτιαξε την πρώτη του μπάντα, παίζοντας rhythm and blues. Το 1962 έβαλε μια αγγελία στο περιοδικό Jazz News ψάχνοντας για μουσικούς. Κάπως έτσι δημιουργήθηκαν οι The Rolling Stones… Μετά την κυκλοφορία του “Let it Bleed” (1969) το συγκρότημα επρόκειτο να πραγματοποιήσει περιοδεία στην Αμερική. Λόγω των προβλημάτων που αντιμετώπιζε ο Jones με ναρκωτικά και καταδίκες εις βάρος του, του ανακοινώθηκε πως δεν θα μπορούσε να ακολουθήσει το συγκρότημα. Στις 8 Ιουνίου του 1969 οι Mick Jagger, Keith Richards και Charlie Watts του ανακοινώνουν την πρόθεση τους να τον αντικαταστήσουν. Λίγες ημέρες αργότερα ανακοινώνει με δήλωση του πως φεύγει από την μπάντα. Αντικαταστήθηκε από τον εικοσάχρονο Mick Taylor. Ήταν από τους φανατικούς υποστηριχτές της φράσης “sex, drugs and rock ‘n’ roll”.

1971: Μια από τις πιο χαρισματικές προσωπικότητες στην ιστορίας της rock, ο Jim Morrison (James Douglas Morrison 1943-1971) απεβίωσε σε ηλικία 27 ετών στο Παρίσι. Ο ιατροδικαστής δεν πραγματοποίησε νεκροψία, σύμφωνα με τους Γαλλικούς νόμους της εποχής αν δεν υπήρχαν σημάδια πάλης δεν ήταν αναγκαία. Επίσημα πέθανε από καρδιακή προσβολή, ανεπίσημα από υπερβολική χρήση ναρκωτικών ουσιών. Είναι δημοφιλής ως τραγουδιστής και στιχουργός του συγκροτήματος The Doors από το 1965 έως και το θάνατο του. Κυκλοφόρησε μαζί τους έξι στούντιο άλμπουμ και γνώρισε την παγκόσμια αναγνώριση. Το 1993 το όνομα του μαζί με των υπόλοιπων μελών του συγκροτήματος, γράφτηκε στο Rock and Roll Hall of Fame. Δημοφιλή τραγούδια με την φωνή του: “Break on Through (To the Other Side)”, “Light My Fire”, “People Are Strange”, “Love Me Two Times”, “Hello, I Love You”, “Touch Me”, “Riders on the Storm” κ.α.

1973: Στο Χάμερσμιθ του Λονδίνου ο David Bowie δίνει την τελευταία από τις ογδόντα εννέα συναυλίες της περιοδείας Ziggy Stardust Tour. Οι παραστάσεις είχαν αρχίσει στις 5 Ιανουαρίου του 1973 από το Greens Playhouse στη Γλασκόβη της Σκωτίας. Ο Βρετανός τραγουδιστής είναι τόσο κουρασμένος που δηλώνει: “Δεν πρόκειται να ξανακάνω συναυλίες. Σήμερα είναι η τελευταία…”

1981: Ο μπασίστας του Βρετανικού συγκροτήματος The Rolling Stones, Bill Wyman κυκλοφορεί σε δική του δισκογραφική εταιρεία το τραγούδι “(Si Si) Je Suis un Rock Star”.

1999: Ο Αμερικανός τραγουδιστής, τραγουδοποιός και μουσικός, μέλος του rock συγκροτήματος Morphine, Mark Sandman (1952-1999) απεβίωσε σε ηλικία 46 ετών από καρδιακή προσβολή πάνω στην σκηνή κατά τη διάρκεια συναυλίας του συγκροτήματος στην Ιταλία.

X