Apr 26 2020

Πώς να ξυπνάω με καλύτερη διάθεση;

Πώς να ξυπνάω με καλύτερη διάθεση;​

Αν έχεις κουραστεί να ξυπνάς με ένα «ΟΥΦ» στο στόμα, ακολούθα αυτές τις χρήσιμες συμβουλές.

Δεν είναι όλες οι μέρες καλές. Μερικές μέρες, για την ακρίβεια, είναι πολύ κακές και το καταλαβαίνεις από το πρωί. Ξυπνάς και έχεις τα νεύρα σου. Ή νιώθεις απογοητευμένος πριν καν πλύνεις το πρόσωπό σου. Έχεις μια αίσθηση πως ο νόμος του Μέρφι αποφάσισε να ισχύει αποκλειστικά για εσένα σήμερα.

Και όλα αυτά είναι φυσιολογικά, όλοι έχουμε κακές μέρες. Το πρόβλημα είναι αν σου συμβαίνει αυτό καθημερινά. Τι μπορείς να κάνεις τότε; Αυτές είναι μερικές χρήσιμες συμβουλές για να ξυπνάς καλύτερα, και ίσως να βάζεις ένα πολύ αναγκαίο χαμόγελο στην ημέρα σου.

 *Αρχικά, τρως πρωινό; Αν δεν τρως πρωινό, η ενέργειά σου θα είναι στα Τάρταρα όλη την ημέρα, άρα φρόντισε να έχεις τον χρόνο να φας έστω μια μπανάνα και δυο φρυγανιές, ή ένα γιαούρτι. Κάτι για να σου δώσει δύναμη.

*Καφεδάκι; Πίνουμε καφεδάκι; Εδώ θέλει προσοχή, μιας και για πολλούς ανθρώπους ο καφές επιδρά και στην ψυχολογία τους σαν τονωτική ένεση. Σε άλλους ανθρώπους, όμως, απλώς συμβάλλει στο έξτρα στρες. Δες ποια είναι η σχέση σου με τον καφέ, και πράξε αναλόγως.

*Αν καπνίζεις, από την άλλη, θα σου πούμε να κόψεις το τσιγάρο. Που, εντάξει, πιο εύκολα το λες, παρά το κάνεις. Τουλάχιστον κόψε το πρωινό τσιγάρο, επειδή σου κόβει τα φτερά. Φύλαξέ το για το πρώτο διάλειμμα στην δουλειά, ή για όσο περιμένεις το λεωφορείο, αν δεν μπορείς να περιμένεις.

*Βάλε λίγη μουσική και ξεκίνα την μέρα σου χαρούμενα. Ναι, εννοούμε χαρούμενη μουσική. Ίσως είναι η καταλληλότερη ώρα για να ακούσεις ραδιόφωνο.

*Αν συνηθίζεις να τσεκάρεις τα social media σου ή να διαβάζεις ειδήσεις μόλις ξυπνάς… αυτό είναι κακή ιδέα. Τα επίπεδα άγχους σου θα ανεβούν πολύ γρήγορα—και αν δεν επηρεάζεσαι τόσο πολύ από ειδοποιήσεις, likes, έλλειψη likes, τότε απλά δες το έτσι: οι περισσότερες viral ειδήσεις έχουν να κάνουν με απαίσια πράγματα που συμβαίνουν στον κόσμο, επειδή έτσι λειτουργεί το ίντερνετ το 2019. Μην το κάνεις αυτό στον εαυτό σου, χάρισέ του λίγη ώρα ηρεμίας.

*Αν σου αρέσει να κοιμάσαι στο απόλυτο σκοτάδι, καλώς. Αλλά θα σου πούμε ότι το φως του ήλιου όχι μόνο μας βοηθάει να ξυπνήσουμε πιο εύκολα, αλλά προκαλεί κι ένα ομαλό, πιο ήρεμο ξύπνημα σε σχέση με το «ΑΑΑΑΑ!!!» του ξυπνητηριού. Μην κατεβάσεις το παντζούρι στο φουλ, άσε και καμιά κουρτίνα μισοτραβηγμένη.

*Φρόντισε το δωμάτιο που κοιμάσαι να είναι καθαρό και τακτοποιημένο. Τίποτα δεν είναι καλύτερο από το να ξυπνάς σε έναν οργανωμένο και όμορφο χώρο.

*Κάνε μερικές διατάσεις. Θα μπορούσαμε να σου πούμε να κάνεις και γυμναστική, μιας και η πρωινή γυμναστική έχει αποδεδειγμένα οφέλη, αλλά δεν θα σε πιέσουμε τόσο αν δεν το θες. Απλά θα σου πούμε να κάνεις μερικές διατάσεις μόλις σηκωθείς, για να κυκλοφορήσει καλά το αίμα στα άκρα σου και να τονωθεί ολόκληρο το σώμα σου.

*Αν έχεις κατοικίδιο, αφιέρωσε πέντε-δέκα λεπτά στο να παίζεις μαζί του. Δεν χρειάζεται να σου εξηγήσουμε γιατί αυτό θα σου φτιάξει την διάθεση.

*Και μια συμβουλή ντεκόρ. Σκέψου να βάλεις μερικά πολύχρωμα μαξιλάρια ή ριχτάρια στο δωμάτιό σου, αν δένουν αισθητικά με τον χώρο. Το να ξυπνάμε και να βλέπουμε χαρούμενα και φωτεινά χρώματα είναι ευεργετικό για την ψυχολογία μας.

*Πιες ένα μεγάλο, δροσερό ποτήρι νερό. Εκτός του ότι ξυπνάμε ελαφρώς αφυδατωμένοι κάθε μέρα από τον ύπνο, το κρύο νερό θα σε βοηθήσει να πας πιο εύκολα τουαλέτα. Και – να τα λέμε κι αυτά – λίγα πράγματα σε βοηθούν να ξεκινήσεις την ημέρα σου χαμογελώντας, από ένα άδειο έντερο. Συγγνώμη για αυτή την εικόνα, δεν υπήρχε πιο εύσχημος τρόπος να το θέσουμε.

*Μην πατάς snooze στο ξυπνητήρι σου. Απλά καθυστερείς το ξύπνημα και μετά θα πρέπει να κάνεις την πρωινή σου προετοιμασία πιο πιεσμένος, πιο γρήγορα. Δεν αξίζει. Αντί να πατήσεις snooze, κλείσε τα μάτια, και μέτρα από μέσα σου μέχρι το είκοσι. Μόλις τελειώσεις, σήκω από το κρεβάτι.

X