Παρουσίαση της 2ης Διεθνούς Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής Θεσσαλονίκης με τίτλο «Αρχιτεκτονική και πόλη στην Ευρώπη»

boite, mpouat, bouat, μπουάτ, soureal, surreal, σουρεάλ, thessaloniki, σαλονικη, saloniki, Θεσσαλονίκη, βοιτεσθρρεαλ, ραδιοφωνικοι σταθμοι, radio, ράδιο, ραδιόφωνο, web radio, internet radio, ιντερνετ ραδιοφωνο, περιέργα νεα, ενημέρωση, πικάντικα νεα, αστεία νεα, σουρεάλ, νέα, υπαρξιακά ζητήματα, όμορφη μουσική
Oct 09 2013

Παρουσίαση της 2ης Διεθνούς Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής Θεσσαλονίκης με τίτλο «Αρχιτεκτονική και πόλη στην Ευρώπη»

2η Διεθνής Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής Θεσσαλονίκης με τίτλο “Αρχιτεκτονική και Πόλη στην Ευρώπη” διοργανώνεται από το Τμήμα Αρχιτεκτόνων της Πολυτεχνικής Σχολής του Α.Π.Θ., το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και το Ινστιτούτο Goethe Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με την Κίνηση των 5 Μουσείων της πόλης (Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Αρχαιολογικό Μουσείο, Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, και Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών του Α.Π.Θ.), υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Ο αντίκτυπος της 1ης Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής Θεσσαλονίκης (Ιανουάριος-Φεβρουάριος 2012) στην πολιτιστική ζωή της Θεσσαλονίκης ήταν μεγάλος και οδήγησε τους φορείς διοργάνωσής της σε περαιτέρω σκέψεις για την καθιέρωσή της ως θεσμού. Το 2014, χρονιά που η Θεσσαλονίκη θα είναι Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας και η Ελλάδα θα κατέχει την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προτείνεται η διοργάνωση να ισχυροποιηθεί και να διευρυνθεί. Έχει προγραμματιστεί να εγκαινιαστεί στις 14 Μαΐου και να διαρκέσει ως τις 15 Ιουλίου.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, η κεντρική έκθεση θα περιλαμβάνει συμμετοχές 50-80 αρχιτεκτονικών σχολών, που θα επιλεγούν μέσα από τις 120 σχολές-μέλη του Ευρωπαϊκού Δικτύου Προέδρων Σχολών Αρχιτεκτονικής (ENHSA) και από τα μέλη της Ευρωπαϊκού Συνδέσμου για την Αρχιτεκτονική Εκπαίδευση (EAAE). Θα περιλαμβάνει επίσης, όπως και η 1η Μπιενάλε, ένα πλούσιο παράλληλο πρόγραμμα παρουσιάσεων, εκθέσεων, εργαστηρίων, διαλέξεων, καθώς και μια σειρά αφιερωμάτων από την Αμερική και την Ασία, με προεξάρχουσα τη συμμετοχή του Αρχιτεκτονικού Ινστιτούτου Μόσχας (Moscow Architectural Institute) MARCHI.
 Παρουσίαση του παράλληλου προγράμματος με τίτλο “Enter Views on Crisis”
Το “Enter Views on Crisis” είναι ένα παράλληλο πρόγραμμα της 2ης Διεθνούς Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής Θεσσαλονίκης. Παράλληλα, είναι ένα τριετές πρόγραμμα με γενικό στόχο να αποκωδικοποιήσει, να αναλύσει και να χαρτογραφήσει την κρίση. Εστιάζει στις απόψεις διανοουμένων, επιστημόνων και καλλιτεχνών σχετικά με την Κρίση και την Δημιουργικότητα.
Πρόκειται για μια συνεργασία φορέων παιδείας και πολιτισμού από την Ελλάδα, την Ελβετία, τη Γερμανία, την Αυστρία, τη Δανία, τη Φινλανδία, τη Γαλλία και την Τουρκία. Κεντρικό εργαλείο του project είναι η συνέντευξη ως μορφή τέχνης, μέσο επικοινωνίας και πηγή πληροφόρησης. Το πρόγραμμα επιδιώκει να ερμηνεύσει, να προτείνει λύσεις και να πολλαπλασιάσει τα ερωτήματα γύρω από την κρίση και μέσα από την κριτική να προτείνει την παραγωγή νέας επιστημονικής και καλλιτεχνικής γνώσης και δημιουργικότητας.
Στην πρώτη δημόσια παρουσίασή του, που θα εγκαινιαστεί την ερχόμενη Παρασκευή στο Βιβλιοπωλείο του ΜΙΕΤ στη Θεσσαλονίκη (11 Οκτωβρίου, στις 19.00), θα πραγματοποιηθούν οι πρώτες συνεντεύξεις με προσωπικότητες της πόλης που δραστηριοποιούνται σε διαφορετικούς τομείς –πολιτική, οικονομία, πολιτισμό, εκπαίδευση, καθώς και έργα των φοιτητών.
Οι συνεντεύξεις θα γίνουν από συμμετέχοντες φοιτητές –κατόπιν σχετικού προπαρασκευαστικού εργαστηρίου– και από την δημοσιογράφο Αννίτα Μορδεχάι. Θα πραγματοποιούνται καθόλη τη διάρκεια της έκθεσης, η οποία θα εμπλουτίζεται με το ανάλογο υλικό. Το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να καταθέσει τις δικές του ερωτήσεις και απόψεις.
Το “Enter Views on Crisis” έχει ήδη οργανώσει τρία εργαστήρια προετοιμασίας, με τη συμμετοχή φοιτητών και καθηγητών από Πανεπιστήμια της Ελλάδας, της Ελβετίας και της Αυστρίας και έχει συμμετάσχει στην Art Athina 2013.
Την αφίσα μπορείτε να την κατεβάσετε από εδώ. Ενώ την πρόσκληση/πρόγραμμα της εκδήλωσης μπορείτε να την κατεβάσετε από εδώ.
Μπουάτ σουρεάλ
X