Τα μυστικά της ξύλινης γλώσσας (ή πως να γίνετε πολιτικός σε 1 ώρα)

boite, mpouat, bouat, μπουάτ, soureal, surreal, σουρεάλ, thessaloniki, σαλονικη, saloniki, Θεσσαλονίκη, βοιτεσθρρεαλ, ραδιοφωνικοι σταθμοι, radio, ράδιο, ραδιόφωνο, web radio, internet radio, ιντερνετ ραδιοφωνο, περιέργα νεα, ενημέρωση, πικάντικα νεα, αστεία νεα, σουρεάλ, νέα, υπαρξιακά ζητήματα, όμορφη μουσική
Nov 30 2015

Τα μυστικά της ξύλινης γλώσσας (ή πως να γίνετε πολιτικός σε 1 ώρα)

Ένα είδος εγχειριδίου για ρήτορες ή πολιτικούς. Πως να μιλάτε χωρίς να λέτε τίποτα…

 

Οι δέκα φράσεις που δημοσιεύονται στον παρακάτω πίνακα ήταν η χθεσινή προσφορά της επιθεώρησης «Πολιτίκα» στους αναγνώστες της, που θέλουν να εξοικειωθούν με τα μυστικά της λεγόμενης ξύλινης γλώσσας.

 

Αρχίζετε από οποιοδήποτε σημείο της πρώτης στήλης και συνεχίζετε προχωρώντας σε οποιαδήποτε φράση της δεύτερης, έπειτα της τρίτης και τέλος της τέταρτης. Θα έχετε έτσι μυριάδες συνδυασμούς» γράφει η εφημερίδα, «που θα σας επιτρέψουν να μιλάτε μέχρι και σαράντα ώρες χωρίς διακοπή».

mpourdologies 1
Με τον τρόπο αυτό, ο ανώνυμος συντάκτης του πίνακα, αποκαλύπτει πολλά για τον τρόπο ομιλίας των κομματικών παραγόντων.

 

Η «ξύλινη γλώσσα» έχει δύο χαρίσματα: αφενός επιτρέπει στον ομιλητή να μιλήσει χωρίς την παραμικρή προετοιμασία, αρκεί να ξέρει καμιά σαρανταριά κλισέ, και αφετέρου δεν επιτρέπει αντιρρήσεις, αφού κανείς δεν καταλαβαίνει τι λέει ή τι σκέφτεται ο ομιλών. Με την επανάληψη και την εξάσκηση, τα κομμάτια της ξύλινης γλώσσας συνταιριάζονται ευκολότατα μεταξύ τους και ο ρήτορας μπορεί να είναι σωστό πολυβόλο.

 

Υπάρχει μόνο ένας τρόπος να απορρυθμίσετε κάποιον που χρησιμποιεί ξύλινη γλώσσα. Να τον διακόψετε λέγοντας: «Πώς το είπατε αυτό; Παρακαλώ, το επαναλαμβάνετε;» Στην περίπτωση αυτή είναι πολύ πιθανό ο ομιλητής να έχει ξεχάσει τον συνδυασμό που μόλις έφτιαξε και να τα χάσει για λίγο. Πολύ γρήγορα όμως θα σας απαντήσει με νέο συνδυασμό !

 

Mια ακόμη μεγαλύτερη έκδοση του παραπάνω πίνακα:

ksilini-glossa

 

πηγή: εφημερίδα ‘ΤΑ ΝΕΑ’, 5/3/1991

X