280.000 δολάρια για το πρώτο ιπτάμενο αυτοκίνητο από το 2015

boite, mpouat, bouat, μπουάτ, soureal, surreal, σουρεάλ, thessaloniki, σαλονικη, saloniki, Θεσσαλονίκη, βοιτεσθρρεαλ, ραδιοφωνικοι σταθμοι, radio, ράδιο, ραδιόφωνο, web radio, internet radio, ιντερνετ ραδιοφωνο, περιέργα νεα, ενημέρωση, πικάντικα νεα, αστεία νεα, σουρεάλ, νέα, υπαρξιακά ζητήματα, όμορφη μουσική
Oct 22 2013

280.000 δολάρια για το πρώτο ιπτάμενο αυτοκίνητο από το 2015

Όποιος το αγοράσει θα μπορεί να το σταθμεύει στο γκαράζ του, δίπλα στο αυτοκίνητο που χρησιμοποιεί για να πηγαίνει κάθε μέρα στη δουλειά. Αν υποστεί…ανήκεστο μηχανική βλάβη, θα μπορεί να προσγειωθεί επίσης με τη χρήση αλεξίπτωτου.

Ιπτάμενα αυτοκίνητα θα κυκλοφορούν στους δρόμους αλλά και στους αιθέρες τα επόμενα δύο χρόνια. 
Η εταιρεία Terrafugia που εδρεύει στη Μασαχουσέτη των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι μέχρι το 2015 θα έχει τελειοποιήσει το πρώτο ιπτάμενο αυτοκίνητο το οποίο θα είναι «ετοιμοπαράδοτο» σε όποιον έχει να διαθέσει περίπου 280.000 δολάρια για να το αγοράσει.
Το φουτουριστικό σκάφος ονομάζεται Transition. Μοιάζει πιο πολύ με αεροπλάνο παρά με αυτοκίνητο όμως αυτό που το κάνει να ξεχωρίζει είναι τα αναδιπλούμενα φτερά του.
Όποιος το αγοράσει θα μπορεί να το σταθμεύει στο γκαράζ του, δίπλα στο αυτοκίνητο που χρησιμοποιεί για να πηγαίνει κάθε μέρα στη δουλειά. Όταν θελήσει να…πετάξει σε κάποιον προορισμό, ο ιδιοκτήτης θα επιβιβάζεται στο Transition και θα κατευθύνεται στο πλησιέστερο αεροδρόμιο.
Εκεί θα ξεδιπλώνει τα φτερά του και αφού λάβει άδεια από τον Πύργο Ελέγχου, θα ετοιμάζεται για την απογείωση. Με τον ίδιο τρόπο θα επιστρέφει αργότερα στο αεροδρόμιο και στη συνέχεια, από τον δρόμο όπως τα κανονικά αυτοκίνητα, πίσω στο γκαράζ του σπιτιού.
Η αλήθεια είναι πως το συγκεκριμένο μοντέλο είναι κάπως ακριβό καθώς η τιμή του προσεγγίζει εκείνη ενός μικρού αεροσκάφους. Άλλωστε ο χειριστής του πρέπει να έχει άδεια πιλότου και η άδεια κυκλοφορίας του οχήματος κάνει λόγο για ελαφρύ αεροσκάφος παρά για αυτοκίνητο.
Η αμερικανική εταιρεία όμως έχει στα σκαριά και ένα άλλο μοντέλο ιπτάμενου αυτοκινήτου το οποίο ευελπιστεί πως θα είναι έτοιμο σε οκτώ με δέκα χρόνια από σήμερα.
Λέγεται TF-X και είναι πραγματικά βγαλμένο από ταινία επιστημονικής φαντασίας. Ο σχεδιασμός του προβλέπει ότι θα μπορεί να απογειώνεται κάθετα όπως ένα ελικόπτερο αλλά με μικρότερο θόρυβο. Θα είναι επίσης πολύ εύκολο στο χειρισμό του καθώς ο οδηγός θα χρειάζεται το πολύ πέντε ώρες για να μάθει να το λειτουργεί.
Θα έχει επίσης πολλές δικλείδες ασφαλείας και αυτόματο πιλότο. Για παράδειγμα, αν αρχίσει να τελειώνει η μπαταρία του – που έχει αυτονομία 800 χιλιομέτρων – τότε ο αυτόματος πιλότος θα το προσγειώσει έγκαιρα στο πλησιέστερο αεροδρόμιο.
Αν υποστεί…ανήκεστο μηχανική βλάβη, θα μπορεί να προσγειωθεί επίσης με τη χρήση αλεξίπτωτου.
Ο Κάρλ Ντίτριχ που είναι πρόεδρος της Terrafugia ανέφερε προς το πρακτορείο Reuters «ότι είναι αδύνατο να εκτιμήσει το όφελος που θα επιφέρει στην ανθρωπότητα η υιοθέτηση τέτοιων οχημάτων».
Πρόσθεσε δε πως στόχος της εταιρείας είναι να κρατήσει όσο πιο χαμηλά γίνεται το κόστος του TF-X όταν τελικά βγει στην αγορά. «Σίγουρα η τιμή του θα κυμαίνεται στα επίπεδα ενός πολυτελούς αυτοκινήτου».
Μπουάτ σουρεάλ
www.boitesurrealradio.gr
X